latinica  ћирилица
28/02/2015 |  09:53 | Autor: SRNA

Kusturica u Montevideu završava snimanje filma o Muhiki

Srpski režiser, Emir Kusturica, otputovao je u Montevideo gdje će kamerom ovjekovječiti posljednji radni dan urugvajskog predsjednika, Hoze Muhike, i tim materijalom upotpuniti igrano-dokumentari film "Posljednji heroj", posvećen "najskromnijem lideru svijeta".
Hose Muhika u svojoj bubi - Foto: Screenshot
Hose Muhika u svojoj bubiFoto: Screenshot

Dio filma o odlazećem predsjedniku Urugvaja, osvjedočenom ljevičaru, Kusturica je već snimio.

- Film je koncipiran na temi posljednjeg radnog dana Hozea Muhike, koji napušta predsjedničko mjesto, i ja ću da ga pratim od zore do zore, da budem uz njega tokom posljednja 24 sata predsjednikovanja - rekao je Kusturica.

Detalji iz privatnog života Hozea Muhike su ono što je srpskog reditelja motivisalo da napravi film - Muhika je odbio ponudu prebogatog šeika da mu za milion dolara proda 28 godina staru "bubu" kojom se vozi na posao, kada bude praćen iz predsjedničke palate neće se pozdravljati sa ličnim obezbjeđenjem – jer ga nije ni imao, osamdeset odsto državničke plate Muhika je dijelio urugvajskoj sirotinji...

- Muhika je jedna od najzanimljivijih političkih pojava u Јužnoj Americi, izuzetan čovjek i veliki političar koji je praktično primijenio filozofiju marksizma. Došao je na vlast sa idejom da bogatstvo nije cilj nego sredstvo koje ne mora da bude uvećano akcijama i enormnim pokušajima, nego da se raspodijeli kako valja u zemlji koja ima tri miliona ljudi i osam miliona krava - rekao je Kusturica.

Obrazlažući svoj rediteljski poduhvat na drugom kraju svijeta, Kusturica je naveo da je Muhika, zbog gerilskog djelovanja i revolucionarne vizije, 15 godina proveo na robiji i na ličnom primjeru pokazao da ljevičari moraju da budu komunisti zato što su ovi drugi fašisti koje je Amerika vremenom sijala.

Hose Muhika je prošle godine u domovini otvorio fabriku namještaja, čemu je prisustvovao i Kusturica.

- Radnicima je rekao sjajne stvari, i poručio, da nisu pozvani da se bogate i da to ne bi trebalo da bude njihov cilj. Јasno im je rekao: 2Radite i živite". Zar to nije sjajna filozofija života - kaže Kusturica.