latinica  ћирилица
28/02/2015 |  08:22 | Autor: Agencije

Istražni komitet iznio prve verzije ubistva Nemcova (VIDEO)

Ruski opozicioni političar i bivši zamjenik premijera Boris Nemcov ubijen je u centru Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je javio Rojters, Nemcov, poznati kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, trebalo je da u nedjelju u Moskvi učestvuje na prvom većem okupljanju opozicije u posljednjim mjesecima.

- Nepoznata osoba je pucala na Borisa Nemcova i ubila ga sa četiri hica iz pištolja" u blizini Crvenog trga, rekao je izvor ministarstva unutrašnjih poslova. Iz ovog ministarstva je rečeno, da je Nemcov preminuo u 23.40 od posljedica hitaca iz vatrenog oružja ispaljenih u leđa.

Raša tudej je javila da je Nemcov u trenutku ubistva bio u pratnji ženske osobe, koju ispituje policija.

Boris Nemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta Solidarnost. Od 2012. godine je kopredsednik političke partije Republička partija Rusije - Partija narodna sloboda.

Nemcov je od 1991. do1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamjenik predsjednika Vlade (1997-1998. godine). U isto vrijeme bio je i član Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije.

Nemcov je nekoliko puta bio izabran u Parlament Rusije. 1990. godine bio je izabran za narodnog poslanika RSFSR, a 1993. godine ušao je u Savjet Federacije FS Rusije. Od 1999 do 2003. godine bio je zamjenik predsjednika Državne dume u lider partije SPS. Nakon 2003. godine, Nemcov se bavio biznisom i bio je spoljni savjetnik predsjednika Ukrajine.

Istražni komitet iznio prve verzije ubistva Nemcova

Istražni komitet izneo je danas prve verzije ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova, koje idu od kriminala do političke provokacije, s tim da je taj čin bio dobro planiran, javila je Raša tudej.

Predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je novinarima da nema sumnje da je taj zločin bio dobro isplaniran. Istraga je našla da je Boris Nemcov išao sa svojom prijateljicom u stan, koji se nalazi blizu mjesta ubistva.

- Organizatori i egzekutori su dobro znali tu rutu, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u razrješenje ubistva uključeni su najbolji detektivi i forenzičari, a slučaj se smatra prioritetom.

Pronađen automobil iz koga je pucano na Nemcova

Policija je pronašla automobil u kome su se nalazile ubice ruskog opozicionara Borisa Nemcova, javila je ruska televizijska stanica "Raša tudej". Vozilo je pronađeno nedaleko od mjesta ubistva i u toku je istraga.

Riječ je navodno o automobilu marke "lada priora", sa registarskim tablicama iz Ingušetije, ruske republike na Sjevernom Kavkazu.

Putin: Moguće da je riječ o naručenom ubistvu

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, osudio je ubistvo opozicionog političara Borisa Nemcova, ocijenivši da je moguće da je u pitanju naručeno ubistvo. On je izrazio saučešće povodom ubistva opozicionog lidera.

Putinov portparol, Dmitrij Peskov, izjavio je da ubistvo Nemcova predstavlja i "provokaciju", s obzirom na planove opozicije da sutra u Moskvi održi veliki protest. Po njegovim riječima "to čudovišno ubistvo ima sve priznake naručenog, i veoma liči na veliku provokaciju".

Na pitanje o mogućim negativnom posljedicama po reputaciju Putina, Peskov je kazao da "se sa tim kategorički ne slaže".

"Radikalni politikolozi će govoriti da će to nanijeti štetu reputaciji Putina. Ali, u ovom slučaju, uz sve uvažavanje Nemcova, on na političkom planu nije prdstavljao nikakvu prijetnju za rukovodstvo Rusije i Putina. Ako uporedimo popularnost Putina i vlade u cjelini, Nemcov je bio tek nešto iznad prosječnog građanina", naveo je portparol Kremlja.

Peskov je dodao, da je Putin odmah obaviješten o ubistvu Nemcova, ali da nije uzeo istragu pod svoju ličnu kontrolu, već da je poručio istražnim organima da osnuju istražnu grupu.

Obama: Privedite pravdi odgovorne za ubistvo

Američki predsjednik, Barak Obama, zatražio je brzu, nepristranu i transparentnu istragu da bi se priveli pravdi oni koji su odgovorni za ubistvo Borisa Nemcova. 

"Nemcov je neumorno radio za svoju državu, tražeći za građane prava koja pripadaju svim ljudima", rekao je Obama i pohvalio Nemcovu borbu protiv korupcije u Rusiji. Opisao ga je i kao borca za prava Rusa.

Merkelova i Oland osudili ubistvo

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, i francuski predsjednik, Fransoa Oland, osudili su ubistvo ruskog opozicionog lidera. Merkelova je pozvala Putina da "učini sve da ubistvo bude rasvijetljeno i da počinioci odgovaraju za zločin koji su počinili".

Šef njemačke diplomatije, Frank-Vlater Štajnmajer, pozdravio je to što su ruske vlasti odmah preduzele mjere radi hapšenja odgovornih za ubistvo Nemcova. On je dodao da, bez ikakve sumnje, odgovorni treba da budu što prije uhapšeni, a istraga protiv njih treba da bude taransparentna.

Francuski predsjednik je rekao da se radi o "ubistvu iz mržnje". "Nemcov, otvoreni kritičar ruskih postupaka u Ukrajini, bio je hrabri i neumorni branilac demokratije koji je bio privržen borbi protiv korupcije", saopšteno je iz Olandovog kabineta.