latinica  ћирилица
27/02/2015 |  17:24 | Autor: RTRS

Cipras vraća na posao radnike grčke državne televizije ERT

Nova ljevičarska vlada u Atini planira da vrati na posao radnike grčkog državnog radija i televizije ERT koji su prije dvije godine odlukom tadašnjeg premijera Antonisa Samarasa izgubili posao, izjavio je danas jedan neimenovani izvor iz grčke vlade.
Premijer Grčke Aleksis Cipras - Foto: AP
Premijer Grčke Aleksis CiprasFoto: AP

"Zakon o ponovnom uspostavljanju bivše državne televizije i radija ERT će se sljedećeg četvrtka naći pred vladom. Ovim zakonom će se vratiti na posao ljudi koji žele da se vrate i unaprijediće se sadržaj programa", izjavio je taj izvor.

Prethodna konzervativna grčka vlada je u julu 2013. godini, poslije 75 godina postojanja, zatvorila ovu državnu televizijsku stanicu, otpuštajući oko 2.600 ljudi, u okviru nastojanja da zadovolji kvote o otpuštanjima koje su Grčkoj nametnuli međunarodni kreditori.

Zvaničnici u Atini tvrde da vraćanje na posao više stotina bivših radnika ERT-a neće dodatno opteretiti državni budžet, jer će, prema riječima državnog sektretara Nikosa Papasa, doći do samo "blagog povećanja računa za struju" kako bi se finansiralo pokretanje ERT-a.