latinica  ћирилица
26/01/2015 |  09:11 | Autor: RTRS

NBA: Lebron sjajan, rekord karijere Rudeža

Minule noći u NBA ligi je odigrano 11 utakmica.

Malo poznati Hasan Vajtsajd koji je poslije seljakanja po Kini i Libanu dobio šansu u NBA ligi rasturio noćas Bulse, u derbiju danas Lebron odnio pobjedu nad Durantom. Vodeći timovi ne posustaju, Antić se radovao u sudaru sa Pekovićem i Raduljicom.

Djelovalo je kao plej-of meč. Klivlend je stigao do šeste uzastopne pobjede sinoć protiv Oklahome. Lebron je ubacio 34 poena, uključujući i prvih osam u posljednjoj četvrtini. Na kraju je domaćin slavio u večeri u kojoj 32 poena Duranta nisu pomogla Oklahomi. Imao je KD i 9 asistencija, međutim kada se lomilo DŽejms je bio nezaustavljiv. Sada se može reći da se poslije pauze vratio kao onaj stari iz prošlih sezona, sa njim u timu u posljednje dvije nedjelje Kavsi imaju skor 6-1.

Dion Vejters je ubacio 14 poena, izviždan je u svojoj prvoj utakmici protiv bivšeg kluba.

DŽejms Harden je sa 37 poena, osam skokova i pet asistencija bio ključ u pobjedi nad Lejkersima. Neko će reći, podsjećao je na Brajanta koga nije bilo na parketu, vidjećemo šta će danas reći ljekari, hoće li Kobi uopšte igrati ove sezone. Bez njega Lejkersi nisu imali šansu, mada ni sa njim ovaj tim nema perspektivu. Buzer je dao 18 poena, imao 11 skokova, Lejkersi su minus od 25 poena sveli na 11 u posljednjoj četvrtini, ali se onda vratio Harden i dokusurio rivala. Ovo je osmi poraz u nizu za Lejkerse njihova najduži crni niz u protekloj deceniji.

Drama u Koloradu, Vašington je odnio pobjedu. Tragičar je bio Taj Lauson, u večeri povratka u tim poslije povrede ubacio je 31 poen, imao 12 asistecniaj ali i promašio šut za izjednačenje u produžetku. Tako je pobjeda otišla u prestonicu, DŽon Vol je držao čas sa 19 poena i 16 asistencija.

Za promjenu Golden Stejt nije slavio ubjedljivo, ali su stigli do 19. pobjede u nizu kod kuće. Stef Kari je ubacio 22 poena, imao 11 skokova, a Klej Tompson poslije one zvjezdane noći, opet sjajan 31 poen. Inače, utakmica nije bila tako napeta kao što konačan rezultat pokazuje jer je Boston smanjio -10 u poslednjem minutu, ali su Voriorsi sačuvali pobjedu i povećali prednost na vrhu, imaju skor 36-6 u dosadašnjem toku sezone.

Sparsi nisu baš blistali na startu meča protiv Milvokija, ali su uspjeli da stignu do pete pobjede u nizu protiv Baksa. Dankan je sa 20 poena i 11 skokova dominirao, Kavi Leonard je odao 19 i 14 uhvaćenih lopti, kod gostiju Midlton 21 poen. U prvom dijelu je šampion loše šutirao, imao minus od 8 poena, ali su u nastavku stvari poslije serije 18:5 došle na mjesto.

Oslabljeni Pistonsi su se dobro držali u Kanadi, ali je na kraju pobjeda pripala Reptorsima. U odsustvu DŽeningsa, DiDŽej Augustin je ubacio 35 poena za goste, međutim, na drugoj strani su DeRozan i Valančijunas vodili Kanađane do pobede. Van Gandi je odbranu svog tima nazvao groznom, Pistonsi su postigli 110 poena i izgubili meč. Bez DŽeningsa koji je zbog povrede Ahilove tetive će teško ići, Van Gandi bi prvi put u karijeri mogao da ostane bez plej ofa.

Entoni Dejvis je bio junak pobjede Pelikansa nad Mavsima. Njegovi poeni sa penala i ukradena lopta su presudili Dalasu, ubacio je 28 poena, imao 10 skokova, na kraju izgrlio jednog navijača. Razumljivo što je bio tako srećan, ovo je prva pobjeda Nju Orleansa u 10 mečeva protiv Dalasa. Kod gostiju velika noć Monte Elisa, ubacio je 36 poena, ali je njegov tim ostao praznih šaka.

Minesota bez nade na gostovanju u Atlanti. Ovo je bila 16. pobjeda u nizu za Houkse, Milsap i Horford su iskombinovali 39 poena, ukupno je domaćin imao 30 timskih asistencija, oni zaista djeluju kao "San Antonio sa Istoka". Nije ni teško otkriti razlog, Majk Budenholcer je godinama bio pomoćnik Gregu Popoviću. Nikola Peković je ubacio 15 poena za goste, Raduljica nije igrao. Na drugoj strani Pero Antić 7 poena, 3 skoka.

Klipersi su protutnjali kroz Arizonu, serijom od 15:0 u posljednjoj četvrtini su riješili meč protiv Finiksa. Šampion Pacifika igra sve bolje, ovo je četvrta pobjeda u nizu, a Sansi su u posljednjih osam minuta utakmice pogodili samo jedan šut iz igre. Јasno zbog čega na kraju nije bilo dileme, drugo poluvrijeme su gosto dobili sa 22 razlike. Kris Pol je ubacio 23 poena, imao 12 asistencija, Blejk Grifin 23 poena, po 7 skokova i asistencija. DŽordan je sa 4 blokade zatvorio reket, Klipsersi su šutirali 50%. Na drugoj strani Goran Dragić 10 poena, 8 asistencija 5 skokova, igrao je i njegov brat Zoran, dva i po minuta, nije se upisao.

Nikola Vučević je ubacio 27 poena, imao 7 skokova, ali je njegov tim dozvolio preokret u posljednjoj četvrtini protiv Pejsersa. Pobjeda Indijane na Floridi je njihova prva u osam mečeva, istakao se Hrvat Damjan Rudež sa 18 poena, rekordom karijere.

Čikago je ponovo razočarao kod kuće, nevjerovatno je šta se sa Bulsima dešava protiv slabijih rivala. Pobjedu iz "Јunajted centra" je odneo Majami, a junak je bio Hasan Vajtsajd koji je poslije seljakanja po Kini i Libanu konačno dobio šansu u NBA. On je napravio premijerni tripl dabl u karijeri 14 poena, 13 skokova i 12 blokada. Momak je bio u Šarlotu, radio sa ekipom iz razvojne lige, sada je na naslovnim stranama. Rasturio je centre Bulsa, Majami je kontrolisao igru tokom čitavog meča, Vejd je ubacio 26 poena, Boš 20, Deng 15 protiv bivšeg kluba koji mu je priredio topao doček. Gasol je ubacio 13 poena, imao 17 skokova, Rouz 19 poena, ali je promašio svih šest trojki. Sve ovo se desilo nakon što je Čikago razbio šampiona, i onda dobio u Dalasu naredne večeri. Sada im sledi nova turneja, otvaraju je kod lidera Voriorsa, neće biti baš čudo ako pobjede, pa opet izgube od nekog mnogo slabijeg tima.

Rezultati NBA lige:

Čikago - Majami 84:96
Klivlend - Oklahoma 108:98
Orlando - Indijana 99:106
Atlanta - Minesota 112:100
Finiks - LA Klipersi 100:120
Nju Orleans - Dalas 109:106
Toronto - Detroit 114:100
San Antonio - Milvoki 101:95
Golden Stejt - Boston 114:111
Denver - Vašington 115:117 pr.
LA Lejkersi - Hjuston 87:99