latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:55 | Autor: AFP

Merkelova traži pomoć Putina u vezi s Ukrajinom

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonski s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji na jugoistoku Ukrajine i pozvala Moskvu da upotrebi svoj uticaj i izvrši pririsak na proruske aktiviste u Ukrajini i okonča širenje nasilja.

Njemačka kancelarka rekla je i da proruske snage, kao potpisnice sporazuma iz Minska, treba da sjednu za pregovarački sto sa predstavnicima Ukrajine, Rusije i OEBS-a, prenio je AFP.

Ranije juče, Merkelova je razgovarala i sa predsjednikom Francuske Fransoa Olandom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, izrazivši zabrinutost zbog pogoršanja situacije na jugoistoku Ukrajine i kršenja sporazuma iz Minska.

Pres služba predsjednika Porošenka, saopštila je da su Merkelova i Oland izjavili saučešće zbog tragedije u Marijupolju, gdje je, u granatiranju grada, u subotu poginulo 30 ljudi. Јoš 102 osobe su ranjene, od kojih je najmanje 75 hospitalizovano, saopštio je gradski Savjet Marijupolja.

Kijev i proruske snage međusobno se optužuju za napad, podsjetio je Tas.

U telefonskom razgovoru, Porošenko je usaglasio dalje akcije s Merkelovom i Olandom, naračito kada je riječ o stavu da treba sazvati Savjet EU na nivou šefova diplomatija, kako bi Unija preduzela odlučnije korake i umirila situaciju u Donbasu.

Sve tri strane izrazile su nadu da će sastanak Kontakt grupe biti održan prije sastanka Savjeta EU, zakazanog za 29. januar.

Oland je o istoj temi razgovarao i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, a najavljen je i njegov razgovor s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.