latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:52 | Autor: TANЈUG

Pobjeda Sirize u Grčkoj oborila cijenu nafte

Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon što je grčka ljevičarska partija Siriza odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj, što će, prema ocjenama analitičara, nanijeti novi udarac oslabljenom evru.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 57 centi na 45,49 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 48 centi na 48,31 dolar, prenosi agencija Frans pres.

- Odmah po otvaranju robnih berzi, cene nafte su pale. Vjerujemo da je na pad uticao ishod izbora u Grčkoj, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Pobjeda grčke ljevičarske partije Sirize, čija je politika protivljenja mjerama štednje izazvala bojazan od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone, uzrokovala je da evro padne na novi 11-godišnji minimum prema dolaru, što čini da nafta izražena u dolarima bude skuplja, smanjujući tako tražnju i vršeći novi pritisak na cijene nafte.

Siriza je, kako podsjeća francuska agencija, obećala pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavila da će tražiti otpis velikog dijela duga od 240 milijardi evra.

Lider Sirize Aleksis Cipras je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.