latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:12 | Autor: TANЈUG

Istočnoj obali SAD prijeti neviđena snježna oluja

Oblast na istočnoj obali SAD - od Filadelfije preko Njujorka, do savezne države Mejn, iščekuje danas jaku snježnu oluju, koja bi mogla da rezultira visinom snježnog pokrivača od oko 60 - 90 cm u Nju DŽersiju i 45 - 60 cm u Bostonu, kao i velikim problemima u saobraćaju za desetine miliona ljudi.

Američka Nacionalna meteorološka služba  izdala je upozorenje na mećavu od danas popodne do utorka, a gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio upozorava da bi to doslovno mogla da bude jedna od dve ili tri najveće snježne oluje u ovom gradu još od 1872. godine, prenosi Rojters.

On je na konferenciji za štampu upozorio Njujorčane da se "drže dalje od drumova i spreme na nešto gore nego što su dosad viđali".

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe Kevin Vit očekuje da će danas doći do problema u saobraćaju prilikom povratka građana s posla, kao i odlaganja letova u vazdušnom saobraćaju.

Vit je upozorio da bi moglo doći i do zastoja na nekim putevima, kao i da oni koji se budu vraćali s posla ili negdje kretali treba da računaju da će im to odnijeti dvostruko više vremena nego obično.

Kompanija Ameriken erlajnz  već je otkazala više letova, između ostalog i jedan sa njujorškog aerodroma DŽon Kenedi za londonski Hitrou i drugi sa pomenutog britanskog aerodroma za Njujork, saopštio je portparol ove komanije Met Miler.