latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:10 | Autor: TANЈUG

Cipras: Grčka ostavlja iza sebe stroge mjere štednje

Aleksis Cipras, lider ljevičarske partije Siriza koja je pobijedila na izborima u Grčkoj, poručio je sinoć da Grčka okreće novi list i ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mjere štednje.
Aleksis Cipras - Foto: Beta/AP
Aleksis CiprasFoto: Beta/AP

- Danas je grčki narod stvorio istoriju. Nada je stvorila istoriju, rekao je Cipras u pobjedničkom obraćanju na konferenciji za novinare.

Prema najnovijim zvaničnim rezultatima koje je objavilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova poslije 76 odsto prebrojanih glasova, Siriza je pobijedila sa 36,14 odsto glasova i imaće 149 mesta u parlamentu.

Na drugom mjestu je Nova demokratija odlazećeg premijera Antonisa Samarasa sa 28,05 odsto glasova, odnosno 77 poslaničkih mesta.

U parlament su ušle i neonacistička Zlatna zora (17 mjesta), Potami (16 mjesta), Komunistička partija Grčke (15 mjesta), PASOK i Nezavisni Grci (po 13 mjesta).

- Suvereni grčki narod je dao jasan, snažan, nesporan mandat. Grčka je okrenula novu stranu. Grčka ostavlja za sobom razorne mjere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja za sobom pet godina ponižavanja i bola i sa optimizmom, nadom, dostojanstvom korača ka budućnosti, rekao je Cipras.

Narod je, prema njegovim rečima, dao novoj vladi mandat za nacionalni preporod i vraćanje socijalne kohezije.

Cipras je kazao da Grčka danas slavi pobjedu nad čeličnim stiskom elite i antidemokratskim pokretom, a da sutra nastavlja s marljivim radom.

- Ako je neko pobijedio, to je Grčka naprezanja, rada, znanja, kreativnosti i kulture, Grčka koja se bori, nada i traži vrijeme i prostor da ponovo s dostojanstvom gradi budućnost, rekao je on.

- Naša pobeda istovremeno predstavlja pobjedu svih nacija u Evropi koje se bore protiv mjera štednje, koje se bukvalno bore protiv pokušaja da se uništi naša zajednička evropska budućnost, poručio je Cipras.

- Presuda grčkog naroda okončava, bez ikakve sumnje, začarani krug mjera štednje u našoj zemlji, kazao je on.

- Presuda grčkog naroda poništava danas na nesporan način sporazume o pomoći, koji podrazumijevaju mjere štednje i katastrofu. Presuda grčkog naroda znači da "trojka" odlazi u prošlost", dodao je Cipras, misleći na Evropsku uniju, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku.

Nova vlada u Atini će, prema njegovim riječima, pregovarati s kreditorima o pravičnom i uzajamno korisnom finansijskom rješenju za Grčku.

Cipras je u predizbornoj kampanji obećao da će ponovo pregovarati o uslovima za program pomoći Grčkoj, koja je, da bi dobila kredite, morala da znatno smanji plate u javnom sektoru i penzije i poveća poreze.

Ljevičarska Siriza pobijedila je sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mjesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine, pokazuju danas saopšteni zvanični rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova.