latinica  ћирилица
25/01/2015 |  20:34 | Autor: TANЈUG

Grčka: Pobjeda Sirize na izborima (VIDEO)

Ljevičarska partija Siriza pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima.
Parlamentarni izbori u Grčkoj - Foto: AP
Parlamentarni izbori u GrčkojFoto: AP

Siriza je, kako je saopštilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova, poslije 20,11 odsto prebrojanih glasova, osvojila 36,2 odsto glasova i imaće između 149 i 151 mjesta u 300-članom parlamentu, prenijela je agencija ANA.

Na drugom mjestu je, kako prenosi grčka agencija, Nova demokratija odlazećeg premijera Antonisa Samarasa sa 29,14 odsto glasova.

Nešto ranije večeras, Nova demokratija priznala je poraz.

"Ovo izgleda kao istorijska pobeda" i to je "poruka koja odjekuje širom Evrope", rekao je privatnoj TV-stanici Mega Panos Skurletis, portparol Sirize.

Visoki zvaničnik do sada vladajuće "Nove demokratije" i šef njene poslaničke grupe i ministar, Makis Voridis, priznao je poraz rekavši: "Izgubili smo, a koliko, to se još ne zna".

Voridis je rekao da je Vladin program mjera štednje koji je ogorčio stanovništvo, "imao smisla", ali "još nije donio rezultat".

Pobjeda Sirize je pozdravljena eksplozijom oduševljenja u sjedištu stranke, u centru Atine.

Srž programa Sirize je da stavi tačku na "mjere štednje" i ponovo pregovara o velikom dugu Grčke od 175 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Za treće mjesto po izbornom rezultatu bore se nova partija lijevog centra "Potami" (Rijeka) i neonacističke partija "Zlatna zora" čijih je sedam od šesnaest dosadašnjih poslanika u zatvoru zbog nasilja.

Te dvije stranke su rame uz rame, sa šest do osam odsto osvojenih glasova.

Socijalistička partija PASOK, četrdeset godina stub grčkog političkog života, doživjela je istorijski poraz s rezultatom koji se procjenjuje na svega između četiri i šest odsto, dok je izborni cenzus tri odsto.

Lider Sirize Aleksis Cipras je, poslije glasanja u Atini, izjavio da građani danas odlučuju da li će se trojka sutra vratiti u Grčku kako bi bile ispunjene obaveze koje je preuzeo Samaras o daljem smanjenju penzija i plata, povećanju poreza i nastavku bankrotske i katastrofalne restriktivne ekonomske politike ili će Grčka sutra početi da se bori za dostojanstven život u Evropi.

"Danas pravimo korak ka povratku nade, okončanju straha, povratku demokratije i dostojanstva u našoj zemlji", rekao je on.