latinica  ћирилица
25/01/2015 |  19:17 | Autor: RTRS

Incident u Staroj Breki se ne smije zanemariti (VIDEO)

Incident u sarajevskoj džamiji na Staroj Breki, kada su ekstremisti, od kojih je jedan bio u majici sa obilježjima Islamske države, pokušali isprovocirati imama Muhameda Velića, ispad je koji se ne smije zanemariti i na koji treba jasno odgovoriti – smatraju stručnjaci za bezbjednost.

Rijaset Islamske zajednice još se nije oglasio, ali zato brojni komentari na društvenim mrežama. Uz osude onih kod kojih je ovaj incident izazvao zgražavanje, do relativizacije cijelog slučaja. 

„Vidio sam zlo i mržnju u njihovim očima! To su opasni ljudi!“ – napisao je između ostalog imam Muhamed Velić na svom Fejsbuk profilu nakon što su trojica ekstremista pokušala da izazovu incident u džamiji tokom džume.

Ipak, Kenan Kršo, navodno povratnik sa sirijskog ratišta i zbog droge policiji poznato lice, biće sankcionisan samo po zakonu o narušavanju javnog reda i mira. O težini ideološkog konteksta incidenta za sada bez mnogo priče.

"To je promovisanje ideje Islamske države koja u BiH nije nova. Borba za Islamsku državu bila je idejna osnova odreda El Mudžahid. Na žalost, ovaj čin u džamiji na Breci ostaće nekažnjen, takvih manifestacija biće još", smatra Predrag Ćeranić profesor Visoke škole Banjaluka koledž i stručnjak za bezbjednost.

Upravo da ih ne bi bilo, treba jasna osuda ovakvih ispada koji stvaraju tenzije - smatraju i u Centru za bezbjednosne studije.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za bezbjednosne studije kaže da je potrebno odgovoriti i preventivno i represivno na ovu pojavu kako ne bi došlo do daljih eskalacija, odnosno, većih pojava koje će postavljati veće sigurnosne izazove i veće sigurnosne prijetnje.

Odgovora još nema, a na portalima bura komentara. Uz ogorčenje i osude radikalizma, primjetan je i ne mali pokušaj relativiziranja cijelog slučaja.

Tako je, prenose federalni mediji, i načelnik sarajevske opštine Novi Grad, Semir Efendić ekstremiste pokušao svesti na nivo sitnih kriminalaca, pa čak i staviti u isti koš sa Mirsadom Kebom, koji se nakon priče o opasnosti mudžahedina i prisutnosti ISIL-a u BiH našao na meti javnosti u ovom entitetu.

"Oni koji pričaju da nema Kebinog ISIL-a u Velikoj Kladuši su priznali da je kupljeno 500 dunuma zemlje za naselje selefija", izjavio je Kebo.

Na zanimljive reakcije nevladinog sektora i medija u Sarajevu upravo ukazuje i Predrag Ćeranić. Posebno ističe saopštenja Aktivne bošnjačke mreže.

"U tom saopštenju se zahvaljuju na učešću u ratu ratnicima koji su dolazili iz mnogih stranih zemalja, sem toga u većini medija prisutan je jedan osuđujući stav prema Kebi. O velikom zlu koje je u ovu zemlju donio El Mudžahid se ne govori dovoljno kritički", dodaje Ćeranić.

Interesantno je da se povodom incidenta u džamiji na Staroj Breki oglasio i bivši čelnik Islamske zajednice Mustafa Cerić koji je Bošnjacima poručio da se ovaj „mali“ incident, „mala“ vatra ne smije zanemariti.

Nije trebalo dugo za kontrapitanje korisnika društvenih mreža – a zar do juče Cerić nije branio i štitio one koji danas pokazuju svoje pravo lice.