latinica  ћирилица
25/01/2015 |  16:21 | Autor: Blic

Animirani film o velikom umjetniku (VIDEO)

Na prvom dugometražnom animiranom filmu koji će biti realizovan rukom naslikanim platnima radi 70 umjetnika

- Pokušavam da dokučim kako je stvarao svoje pejzaže - kaže 42-godišnja slikarka dok proučava dva platna holandskog majstora nastala 1887.

Naslovljen "Loving Vincent", ovaj 4,5 miliona evra vrijedan projekat, koji ima za ambiciju da udahne život Van Gogovom djelu, ali i njegovoj izmučenoj duši, pokrenut je povodom 125-godišnjice od smrti velikog slikara.

Producent filma je studio "BreakThru Productions " koji je 2008. godine osvojio Oskara za kratki animirani film "Petar i vuk" (Peter and the Wolf), zasnovan na priči i muzici Sergeja Prokofjeva.

Čuven po smjelim, jarkim bojama i grubim, emotivnim slikarskim stilom, Vinsent van Gog važi za jednog od najrevolucionarnijih slikara XIX vijeka.

Umro je mlad, u 37. godini, nakon čestih problema sa mentalnom bolešću, uključujući epizodu u kojoj je sam sebi odsjekao uvo.

Iako je za vrijeme života prodao samo jednu sliku, Van Gogovi radovi danas dostižu milionske sume.

Umjetnici studija "BreakThru" u poljskom lučkom gradu Gdanjsk već šest mjeseci rade na projektu "Loving Vincent", a nadaju se da će ga završiti do kraja godine.

- Za svaki sekund filma, treba napraviti 12 kadrova, odnosno slika. Јedan umjetnik može u prosjeku da napravi šest slika dnevno, što je dovoljno za pola sekunde filma - kazao je direktor studija Šon Bobit.

Kako prenosi AFP, za izradu 80-minutnog filma biće potrebno oko 56.000 kadrova iliti slika.

Studio je za potrebe filma čak razvio i sopstvenu tehniku, nazvanu "PAWS" (Painted Animation Work Stations).

- Uz pomoć ove visoko tehnološke digitalne metode, mi se zapravo igramo Van Goga i postajemo Van Gog - rekao je grafički dizajner Bartoš Dluzevski.

Studio u Gdanjsku, gdje zimi mrak pada već u tri sata popodne, daleko je od sunčane atmosfere francuskog juga koja je inspirisala holandskog slikara.

- Naši slikari su prilagodljivi. Iako okruženi halogenim lampama, kadri smo da reprodukujemo provansalsko sunce - kaže uz osmeh Danuta Roman.

Svaki završeni segment slike se fotografiše, a zatim se snimak šalje u animaciju. Platno se potom dalje oslikava za naredni kadar. Danuta tako svaki put pomera barke na slici za nekoliko milimetara kako bi se dobio utisak da plove.

U filmu će biti upotrijebljeno više od 100 Van Gogovih slika.

"Loving Vincent" je ispričan očima Van Gogovih savremenika, poput Armana Rulena, čija je porodica inspirisala mnoge portrete holandskog umjetnika.

Scene se najprije snimaju sa glumcima u studiju u Vroclavu, na zapadu Poljske, a zatim se uz pomoć "PAWS" tehnike oslikavaju u duhu post impresionizma.

- Tako film postaje platno. Digitalne slike se pretvaraju u ulja na platnu - objasnio je Dluzevski.

U filmu će biti upotrijebljeno više od 100 Van Gogovih slika, kazala je Marlena Јopik-Misijak koja nadgleda mukotrpni rad slikarske ekipe.

- Izrađujemo vijerne kopije, ali je često zbog filma potrebno prilagoditi ih, uvećati ih, pa i unijeti elemente kojih nema u originalu. Čak smo napravili slike koje Van Gog lično nikada nije naslikao, kao što je završna scena koja je rađena u stilu njegovog čuvenog autoportreta - dodala je Јopik-Misijak.

Film, koji se zasniva i na 800 Van Gogovih pisama, pokušava da odgonetne misteriju umjetnikove smrti u julu 1890. godine nadomak Pariza.

- Ne vjerujem da iko zna istinu koja se krije iza Van Gogove smrti. Da li je to bilo samoubistvo ili nesrećno ispaljeni metak. Ono što pokušavamo da učinimo je da zavirimo u razne teorije i da pustimo gledaoce da sami odluče - zaključio je Bobit.