latinica  ћирилица
25/01/2015 |  15:42 | Autor: SRNA

Vučić: Ne može da se otima imovina na Kosovu i Metohiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije saglasan sa konstatacijama da imovina na Kosovu i Metohiji pripada /samoproglašenom/ Kosovu i poručio da će morati da se prave kompromisi.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je rekao da se Vlada Srbije ponaša veoma odgovorno i da će se tako biti i u slučaju kombinata "Trepče", ali i o pitanju druge imovine na Kosovu i Metohiji.

On je za beogradsku TV "Prva" objasnio da se metalurški dio kombinata "Trepča" najvećim dijelom nalazi na sjeveru Kosovske Mitrovice, a rudnici na južnom i da se ne mogu negirati srpski interesi.

"Komprimisi će se morati praviti.Nikako se ne mogu saglasiti sa onima koji su priznali /samoproglašeno/ Kosovo, a insistiraju na tome da im sve i pripada", rekao je Vučić.

On kaže da ga histerija koju Albanci pokazuju i što hoće da ruše tamošnju vladu uopšte ne interesuje. "Zapadne sile moraju da razumeu da ne možete da uzmete sve i da nas ništa ne pitate", rekao je Vučić i dodao da tako nešto nigdje ne piše u sporazumu iz Brisela.

Na pitanje da li je tačna izjava izvjestioca evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da je Vučić "ucijenio" da se razgovori u Briselu neće nastaviti ako Priština prisvoji "Trepču", premijer Srbije kaže da nije tako rekao, ali da bi to moglo tako da se čita.

"Pitanje imovine smo pokretali više puta i sada sam ga namerno pokrenuo dodatno", Vučić i ponovio da je njegov posao da vodi računa o Srbiji i da će sebe izloži političkoj ili nekoj drugoj opasnosti, ali ne Srbiju.

Premijer Srbije je najavio da će u utorak, 27. januara u Srbiju doći predstavnici kompanije "Esmark" da bi razgovarali o kupovini Železare u Smederevu.

On je precizirao da će biti riječi o pitanju garancija, cijene sirovina, "ko će da plaća određene stvari" i istakao da Vlada "daje sve od sebe" da oživi Železaru, koja zapošljava više od 5.000 ljudi i najvažniji je resurs za rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

Vučić je izrazio nadu da će 2016. godine uspjeti da izađe pred građane Srbije i saopšti im da su ekonomske reforme uspjele.

"Stezanjem kaiša od septembra prošle godine, rastom prihoda, smanjenjem rashoda, uspeli smo da deficit smanjimo na 6,6 odsto. Pre kraja ove godine, odnosno do početka 2016. godine, deficit možemo da dovedemo do nivoa francuskog", naveo je Vučić.

On kaže da Srbija ima političku stabilnost, da radi na ekonomskoj, te da ima
najbolje odnose i sa Bošnjacima i u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, ali i sa Bošnjacima u Sarajevu.