latinica  ћирилица
25/01/2015 |  10:57 | Autor: SRNA

Uveden TILT test

U zdravstveni sistem Republike Srpske uvedena je nova usluga - testiranje reaktivnosti pacijenata na nagibnom stolu /TILT test/, koji se primjenjuje kod pacijenata kojima nisu razjašnjeni uzroci nastanka gubitka svijesti i vrtoglavica, saopšteno je danas iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

"Zahvaljujući uvođenju TILT testa pacijenti sa ovim simptomima više neće morati da se upućuju na skupe preglede, poput CT-a glave, magnetne rezonance mozga, EEG-a, holtera, EKG-a, a takođe, izbjeći će se nepotrebne hospitalizacije pacijenata", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda ističu da će pacijenti sa navedenim zdravstvenim problemima za ovu uslugu plaćati samo participaciju, dok su ranije, do uspostavljanja konačne dijagnoze, morali da rade više dijagnostičkih pretraga i da izdvajaju više novca.

"Pacijenti sa ovim zdravstvenim poteškoćama zahtijevaju detaljnu neurološku i kardiološku obradu, pa samim tim `crpe` ogromna sredstva iz zdravstvenog sistema u nedostatku jeftinije i adekvatnije dijagnostičke metode. To više neće biti slučaj, zahvaljujući ovoj novini u zdravstvenom sistemu Srpske", navodi se u saopštenju.

Za sada će ova usluga osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja biti pružana u zdravstvenoj ustanovi "Dr Arar" u Banjaluci.

"Međutim, i sve druge zdravstvene ustanove koje sa Fondom imaju potpisan ugovor, ukoliko imaju potreban kadar i opremu, mogu ovu uslugu da pružaju osiguranim licima", navodi se u saopštenju.

TITL test je nova usluga koja je uvedena u zdrastveni sistem i koju će Fond finansirati za osigurana lica.