latinica  ћирилица
21/12/2014 |  11:57 | Autor: SRNA

Cijene nafte će se oporaviti

Saudijski ministar za naftu Ali al Naimi izrazio je danas uvjerenje da će se cijene nafte na svjetskom tržištu poboljšati nakon pada za koji je, djelimično, okrivio "nedostatak saradnje" proizvođača izvan članstva OPEK-a.

- Uvjeren sam da će se naftno tržište oporaviti i da će se cijene poboljšati, rekao je Naimi na energetskom forumu u Abu Dabiju.

Prema njegovim riječima, veliki pad cijena djelimično se dogodio zbog "nedostatka saradnje glavnih proizvođača izvan OPEK-a, pogrešnih informacija i pohlepe spekulanata".

On smatra da će proizvođači izvan naftnog kartela naposljetku shvatiti "važnost saradnje kako bi se osigurale poštene cijene".

Naimi je predvidio da "skuplji proizvođači neće nastaviti sa povećanjem proizvodnje", što je jasna sugestija za izvlačenje nafte iz pijeska i škriljaca u Sjevernoj Americi.

Saudijski ministar odbacio je tvrdnje o saudijskoj "zavjeri" da se uzrokuje rast cijena zbog političkih ciljeva i insistirao na tome da je politika njegove zemlje "zasnovana isključivo na ekonomskim principima".