latinica  ћирилица
21/12/2014 |  09:54 | Autor: RTS

Sertić: Čista desetka za Samit

Sa ekonomskog stanovišta Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu dobio je čistu desetku, ocijenio je ministar privrede Željko Sertić. Kineske kompanije su pokazale zainteresovanost za 18 preduzeća u restrukturiranju, ističe Sertić.

Željko Sertić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su među najvrijednijim rezultatima Samita oni rezultati koji bi trebalo da budu konkretizovani kroz budući operativni rad.

Sertić je posebno istakao mogućnost da se obavi 17 bilateralnih razgovora za dva dana i da se okupi toliki broj premijera na jednom mjestu.

Govoreći o memorandumu o industrijskim zonama, koji je potpisao sa kineskom stranom, objasnio je da je cilj da se napravi strateški plan jer industrijske zone bitno utiču na dolazak investitora.

- Poslovni ambijent je konkretna stvar i tu ima niz parametara koji mogu da se poprave, rekao je Sertić.

Objasnio je da postoji jasna procedura o načinu funkcionisanja industrijskih zona, ali da moramo da znamo i gdje i kako da ih postavimo.

Sertić je naveo da su velike kompanije na marginama Samita razgovarale o novim projektima u vezi sa energetikom. Kako je rekao, dokumenti o tome nisu potpisani, ali su obavljeni razgovori o tome i ti procesi su ubrzani, što je još jedna prednost Samita.

Ministar je rekao i da su investitori pokazali interesovanje za 18 kompanija u restrukturiranju. Među njima su IMT, IMR, "Budimka", nekoliko banja i poljoprivredna dobra.

Naveo je da je optimista jer su vođeni razgovori o proširenju pogona i pojačavanju kapaciteta tih fabrika – uvođenje nove tehnologije. Istakao je da je Kina jedna od vodećih zemalja u svijetu kada je riječ o tehnološkoj razvijenosti.

Govoreći o izmjenama Zakona o akcizama i porezima koje je Vlada danas usvojila, Sertić je rekao da je cilj tih izmjena međunarodno usklađivanje propisa u vezi sa oslobađanjem od PDV-a za IPA fondove i druge dobrotvorne organizacije.

Kada je riječ o rebalansu budžeta, Sertić je naveo da skoro mjesec dana nakon rebalansa – imamo novi, tehnički rebalans, što se u nikada nije deslio.

Istakao je da je to velika pohvala za Vladu, jer su prihodi od taksi i akciza veći nego što je planirano, a troškovi su smanjeni.

- Oslobađa se prostor da u parametrima koji postoje platimo zaostale obaveze, na primjer prema poljoprivrednim proizvođačima, rekao je Sertić i objasnio da tu ne spadaju dugovi za "Er Srbiju".

Rekao je i da će budžet Ministarstva privrede biti manji za 22 odsto zbog smanjenja subvencija.

- To je ono što smo obećali građanima i preduzećima: da više ne mogu da žive od državnih para već da moraju imati ekonomsku opravdanost, rekao je Sertić.