latinica  ћирилица
20/12/2014 |  20:40 | Autor: RTRS

Puna ulica prezimenjaka- 17 rođaka zajedno u školu (VIDEO)

Godinama već govorimo o sve manjem broju djece, o praznim vrtićima, učionicama. Međutim, ima i potpuno drugačijih primjera, koji ulijevaju nadu u bolju, brojniju budućnost.
Porodica Kapor iz Bileće - Foto: RTRS
Porodica Kapor iz BilećeFoto: RTRS

Јedna takva priča dolazi nam iz Bileće. Sedamnaestoro prezimenjaka, rođaka iz jedne ulice svako jutro zajedno kreće u školu.

Kapori su u prigradskom bilećkom naselju Podosoje najbrojniji, najsložniji i zato kažu i najjači. Zajedno rade sve, zajedno svako jutro pješače do škole.

Osim što su prezimenjaci, ovi omladici su rođaci. Kažu da ih u školi svi znaju. Kad u šali kažu „Evo Kapora“, nema dileme o kome je riječ.

Vaspitani su da zajedno uče, idu na treninge, na časove folklora ili pjevanja. Јedni drugima su najbolji navijači, podrška i publika.

Njih devetoro donedavno je živjelo u istoj kući. Roditelji kažu da je zaista tačna ona narodna, da kuća nije tijesna ako djeca nisu bijesna.

Ovakve priče u Hercegovini danas su rijetkost. Stariji se sjećaju da je, ne tako davno, slika bila potupno drugačija. Nadamo se da će primjer porodice Kapor iz Bileće postati pravilo, ne izuzetak.