latinica  ћирилица
20/12/2014 |  20:35 | Autor: RTRS

Dobojlije u strahu - nova regionalna deponija samo dva kilometra od centra grada

Gradski odbornici u Doboju donijeli su odluku da se osnuje ЈP „Regionalna sanitarna deponija“ koja će u budućnosti sakupljati otpad iz najmanje 15 gradova regiona.
Deponija u Doboju - Foto: RTRS
Deponija u DobojuFoto: RTRS

Deponija bi trebalo da bude smještena na lokalitetu sadašnje gradske deponije u blizini grada .

Nema ozbiljnih protivnika izgradnji deponije, ali postoje nedoumice da li je to šansa ili opasnost za Doboj.

Godinama se raspravljalo o lokaciji regionalne deponije. Izabrana je, po mnogima, najgora varijanta, jer će deponija biti smještena na lokaciji sadašnje gradske deponije, tek nekoliko kilometara od grada.

"Bez obzira na tehnološka dostignuća prerade otpada svih vrsta mislim da će imati vrlo loše, teške posljedice u budućnosti jer se nalazi u gradskoj zoni", smatra Duško Vasić odbornik SNSD-a u SG Doboj.

Moderno opremljena za sakupljanje i preradu otpada, deponija bi mogla da bude profitabilno preduzeće. Porede je sa postrojenjem za preradu sanitarnog otpada,smještenim u dobojskoj bolnici, koje na ekonomskoj osnovi pruža usluge zdravstvenim ustanovama regije.

"Čini mi se da taj pogon dobro radi a ne vidim razlog zašto ne bi radio dobro i ovaj pogon koji treba da bude napravljen", kaže za RTRS Radoslav Nikolić odbornik SDS-a.

"Nadam se da ovo preduzeće neće imati status kao DIRG ili Preslica, ovo vidim kao šansu da napravimo ozbiljno preduzeće koje će raditi ozbiljne stvari na zadovoljstvo svih, dodaje Danijel Gajić odbornik SNSD-a.

Prethodno su kroz projekat, koji je finansirala Češka razvojna agencija sa 2 miliona maraka, urađene studija izvodljivosti i projektna dokumentacija.

Naredna faza u izgradnji regionalne deponije u Doboju je mnogo skuplja investicija. Novoformiranom preduzeću slijedi i milionsko kreditno zaduženje,jer je prema nekim procjenama za osposobljavanje deponije tog tipa potrebno oko 22 miliona maraka.