latinica  ћирилица
20/12/2014 |  17:10 | Autor: FENA

Lažni azilanti iz BiH ponovo pohrlili u Njemačku

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić rekao je da je u ovoj godini opet zabilježen povećan broj lažnih azilanata, posebno u Njemačkoj.

Očekujemo posljednji izvještaj Frontexa koji će u januaru biti dostavaljen Bosni i Hercegovini. Međutim, ono što znamo jeste da je u ovoj godini opet zabilježen povećan broj lažnih azilanata, posebno u Njemačkoj na koju otpada 95 posto svih lažnih azilanata iz BiH, a u svim ostalim zemljama EU je svega pet posto - kazao je Dautbašić.

Po njegovim riječima, razlog je bio prilično liberalan azilantski sistem u Njemačkoj koji je promijenjen u drugoj polovini ove godine.

- Prvi uticaj tih izmjena očekujemo upravo s novom godinom. Smatramo da će se značajno smanjiti taj broj lažnih azilanata iz BiH koji je ove godine prešao četiri hiljade - kazao je Dautbašić.

Sigurno, ističe on, da to nije dobro. Međutim, dodaje, dobro je naglasiti da se smanjio broj lažnih azilanata u totalu iz zemalja zapadnog Balkana, iako se bilježi malo veći rast državljana Albanije.

- U ovom momentu bezvizni režim nije ugrožen i na nama je da zajedno, regonalnom saradnjom i bilateralnim kontaktima sa zemljama članicama smanjimo što je više moguće broj lažnih azilanata. Otprilike 4.500 je lažnih azilanata iz BiH. Najviše otpada na Njemačku, 95 posto, potom Švedska, a onda ostale zemlje, zanemarljivo male cifre - kazao je Dautbašić.