latinica  ћирилица
20/12/2014 |  16:20 | Autor: B92

Rumunski IT inženjer - posao snova

Rumunski informatičari ne žele da odlaze iz svoje zemlje, jer smatraju da na Zapadu ne bi mogli da imaju bolji standard od onog koji trenutno imaju.

"Nema smisla otići na Zapad", rekao je inženjer Tjudor Konstantin iz firme "Evozon" u Klužu za hrvatski portal ICTbusiness.info.

On je precizirao da inženjer sa sedam godina iskustva, koliko i on ima, zarađuje 1.700 evra mjesečno, a da bi mu za život kakav sebi može da priušti u u Klužu u Rumuniji, u Njujorku, trebalo bi da ima platu od 8.000 evra.

"To je teško izvodljivo u mom poslu i zato nema smisla otići", rekao je Konstantin koji je u obračun uzeo stanarinu, režije, hranu, prevoz i izlaske.

Portal podsjeća da je Rumunija u proteklih deset godina doživjela značajan uzlet na polju informatičkih tehnologija (IT), da su pridobili brojne klijente za brigu o softveru, da sjajno posluju po pitanju usluga autsorsinga (outsourcing) i da "sve izgleda idealno" - što se odrazilo i na plate radnika u tom sektoru.

U ovoj poslednjoj deceniji, softverski inženjer u Rumuniji je pet puta povećao svoja mesečna primanja, a samo u sledećoj godini bi njihova plata trebalo da bude 15 odsto veća nego u ovoj.

"To je najbolji pokazatelj koliko im dobro ide, a neće stati sve skupa tako brzo", piše ICTbusiness.info, precizirajući da je prosječna plata u Rumuniji 400 evra, a da njihovi prosječni inženjeri u IT sektoru imaju i do pet ili šest puta veća primanja.

Dobre prilike u IT sektoru u Rumuniji, prema ocjeni portala, "nisu došle preko noći". Rumunija je prepoznala svoju geografsku poziciju, povezala se s azijskim zemljama, ponajviše Kinom, pa tako i krenula u ulaganje na IT planu i za manje od deset godina su stigli tu gde jesu.

Uz ocjenu da im se to itekako isplatilo, u tekstu se naglašava da je to smjernica i za ostale i da bi ovaj dio Evrope bio još bolje pokriven, ako bi se uspostavila neka saradnja sa Rumunijom.