latinica  ћирилица
20/12/2014 |  16:00 | Autor: Glas Srpske

Drago Handanović pola vijeka stvara umjetnička čuda

Samo mali dio onoga što je napravio za više od pet decenija umjetničkog oblikovanja, cijenjeni akademski vajar Drago Handanović predstavio je na izložbi "Skulptura", kojom je obilježio značajan jubilej, 55 godina stvaralaštva u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu Doboj.
Drago Handanović - Foto: Glas Srpske
Drago HandanovićFoto: Glas Srpske

Mnogobrojni zaljubljenici u umjetnost došli su da ukažu poštovanje Handanoviću, koji je, baveći se skulpturom, stigao u Pariz, gdje je učestvovao na Međunarodnom simpozijumu.

Na izložbi, otvorenoj protekle sedmice povodom jubileja, umjetnik, koji više od pet decenija stvara umjetnička čuda, predstavio je dvadesetak skulptura u majolici, keramici i terakoti.

Većina radova je iz perioda osamdesetih godina, kada je umjetnik bio u usponu i kada je dobio najviše nagrada. Posjetioci su imali priliku da vide i skulpture nastale paljenjem na otvorenoj vatri.

- Moj umjetnički staž bilježi se od prve biste Vlade Šuputa, koju sam radio kao svršeni gimnazijalac, a kao student uradio sam bistu Nikole Tesle - podsjetio je Hadanović.

U Doboj se doselio 1961. godine, a samo godinu poslije javnosti se predstavio sa bistom narodnog heroja Miloša Kupresa, koja se nalazi u dobojskom Gradskom parku.

Umjetnik svojim najvećim uspjehom smatra to što je uvršten u Enciklopediju likovnih umjetnosti.

Drago Handanović se skulpturom bavi još od 12. godine. Tokom svog pedesetpetogodišnjeg rada sačinio je 30 spomenika i 15 skulptura, koje su postavljene na javnim mjestima i to ne samo u Doboju, već i u Hrvatskoj i Vojvodini.

Iako ima 75 godina, Handanović kaže da sada najviše radi i stvara. Zdravlje ga dobro služi, a ima puno ideja koje pretvara u djela i izlaže ih na brojnim kolonijama i izložbama.

- Sada radim skulpture inspirisane predistorijskim formama - rekao je Handanović.

U svoju bogatu biografiju upisao je brojne nagrade i priznanja. Učestvovao je na više od 50 kolektivnih izložbi i realizovao 30 samostalnih. Član je Međunarodne akademije za keramiku (AISA) i Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske, te Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Restauracija
U Muzeju u Doboju, zajedno sa arheologom Aleksandrom Јašarevićem, već tri godine radi na restauraciji praistorijske keramike.

- Do sada smo restaurirali oko 30 keramičkih formi, što je jedinstveno u Republici Srpskoj, jer nemamo restauratora za keramiku, kada je u pitanju arheologija i muzejska djelatnost - ispričao je Јašarević.

Dodao je da je Drago Handanović, maštovit i vitalan za svoje godine, te da je veliko zadovoljstvo sarađivati sa čovjekom koji ima više od 50 godina iskustva.