latinica  ћирилица
20/12/2014 |  09:51 | Autor: Politika

Ugrađeno prvo vještačko srce u Srbiji

Prvi put u Srbiji, na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, tim koji je predvodio profesor Miljko Ristić izveo je juče operaciju ugradnje vještačkog srca.
Hirugija - Foto: ilustracija
HirugijaFoto: ilustracija

Poslije intervencije koja je trajala duže od pet časova, teško bolesno srce u grudima Vladimira Petkovića inženjera iz Pančeva, zamijenjeno je mehaničkim srcem.

– Ovaj uređaj je vrijedan 150.000 evra i donacija je proizvođača. Ugradnju ovog uređaja radi svega dvadesetak zemalja u svijetu, jer ni bogate zemlje nemaju dovoljno novca za ovakve poduhvate. Mi smo se odlučili za ugradnju uređaja koji se zove “sinkardija“ i podesan je za kućnu upotrebu. Dio uređaja, generator koji daje energiju za vještačko srce težak je oko sedam kilograma i nosi se u rancu na leđima ili gura na kolicima – objasnio je za “Politiku“ dr Ristić.

Aparat se sastoji iz tri dijela: prvi se povezuje na staro srce, koje ostaje u tijelu, ali bez funkcije, aparata koji pacijent nosi na spoljnoj strani tijela, na primer, na stomaku i treći dio uređaja, koji radi na baterije- generator preko kojeg se srce napaja i određuje tempo rada.

– Ovo je istorijski poduhvat. Ovakvu operaciju ne možete da uradite sami. Ona zahtijeva timski rad i maksimalno obučene kardiologe, kardiohirurge, instrumentarke... U operaciji je učestvovalo petnaestak ljudi. Sada preostaje vrijeme postoperativnog perioda, kada su moguće razne komplikacije koje mi ne očekujemo, ali spremni smo i za njih – rekao je Ristić.