latinica  ћирилица
19/12/2014 |  17:20 | Autor: Politika

Rodžers: Američke rakete u Rumuniji biće okrenute prema Rusiji

Boraveći u Rumuniji, u izjavi za tamošnju televiziju Realitatea, Majk Rodžers, predsjednik odbora Predstavničkog doma za obavještajne službe američkog Kongresa je doslovno rekao da će će američke rakete u okviru američkog protivraketnog štita u Evropi, koje će 2015. godine biti instalirane u bazi Devesel u Rumuniji, biti okrenute prema Rusiji.

Ti projektili će „potencijalno služiti i pariranju nekim prijetnjama koje mogu dolaziti od strane Moskve”. Tako je Rodžers javno priznao ono što niko od zapadnih novinara, političara i diplomata nije smio javno da konstatuje. Višegodišnje poslušničko ćutanje o pravoj prirodi antiraketnog štita samo je potvrda da EU nema samostalnu spoljnu politiku. A od Srbije traže da progresivno usklađuje spoljnu politiku sa politikom EU. Geometrijskom progresijom ili artimetičkom?

Kako objasniti da u velikim njemačkim i drugim evropskim listovima nikada nije bio objavljen skoro nijedan tekst koji bi doveo u sumnju američku tezu kako je „antiraketni štit u Evropi namijenjen borbi protiv sjevernokorejskih i iranskih interkontinentalnih raketa”? Nijedan političar iz EU nije javno doveo u sumnju takva američka objašnjenja.

U Beogradu je u proteklih nekoliko godina održano nekoliko „bezbjednosnih foruma”, na kojima su razna zvučna i manje zvučna imena lamentirala do beskonačnosti o raznim aspektima bezbjednosti na Balkanu, ali niko, baš niko, da prozbori šta se to instalira u susjednoj Rumuniji. Zabranjena tema?

Godinama su nam puna usta bezbjednosti, bezbjednost nam već curi iz ušiju, a na stotinak kilometara od Beograda instaliraju se rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.Černobiljska katastrofa pokazala je kako je Evropa mala.

Pre nekoliko dana fond „Konrad Adenauer”, list „Nin” i RTV Vojvodina organizovali su u Beogradu tribinu pod radnim naslovom „Đavoljev advokat”, o problemu vojne neutralnosti Srbije. Sučelili su se stavovi prema tome da li Srbija treba da uđe u NATO ili ne treba. Argumenti da treba ući u NATO išli su od toga da nam preti mađarska desnica i da nas samo NATO može sačuvati od mađarskog napada, do zaista fenomenalnog argumenta kako Srba, osim u Vojsci Srbije i u Republici Srpskoj, najviše ima uameričkoj vojsci. Valjda zato treba ući u NATO? Objašnjenje dostojno dečjeg vrtića. Tu i tamo se spominjalo kako u državu koja uđe u NATO stižu strane investicije. Nevjerovatno je kakvi sve amateri u Srbiji lobiraju za NATO. Pa „Koka-Kola” je uložila tri milijarde dolara u Vijetnam. Nama su stigli i „Fijat” i „Filip Moris”.

Brisel nam još nije otvorio niti jedno poglavlje u pregovorima. Nije smak svijeta, otvoriće...

  Miroslav Lazanski