latinica  ћирилица
02/12/2014 |  11:01 | Autor: SRNA

Holanske kompanije, gubitak u milijardama zbog sankcija Rusiji

Holandske kompanije vrše sve veći pritisak na holandsku Vladu i EU da im isplate odštetu za gubitke nastale uvođenjem sankcija Rusiji, izjavio je danas ruski trgovinski predstavnik u Holandiji Aleksandar Červenko.

"Holandske firme sve su upornije u potraživanju kompenzacije od holandske Vlade i EU za nastale gubitke. Vodeće holandske kompanije, čak sve češće okrivljuju Vladu da su, uvođenjem sankcija Moskvi, podržali njihove konkurente na ruskom tržištu", rekao je Čerevko, prenosi agencija "RIA Novosti".

On ističe da brojne holandske kompanije aktivno zastupaju normalizaciju odnosa sa Rusijom radi razvoja njihovog poslovanja.

"Ukupan gubitak holandskih poljoprivrednih proizvođača narastao je do 1,5 milijardi evra, što je veoma težak udarac za taj ekonomski sektor", navodi Čerevko.

EU je uz SAD i ostale njihove savezike uvela nekoliko rundi sankcija Rusiji, koju optužuju za miješanje u unutrašnja pitanja Ukrajine. Mete sankcija su ruski bankarski, odbrambeni i energetski sektor, te određeni pojedinci.