latinica  ћирилица
20/11/2014 |  21:31 | Autor: RTRS

Čović: Sačekati rezultate glasanja u NSRS prije formiranja vlasti na nivou BiH

Svi bi trebalo da čekaju rezultate glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske prije formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Federalnu televiziju lider HDZ BiH Dragan Čović.

Iza obećanog, bilo nešto potpisano ili ne, uvijek bi trebalo stajati, kaže Čović i dodaje da se u BiH ne može formirati izvršna vlast prije nego što bude konstituisana zakonodavna.

"Uistinu ne odlučuje neko iz Federacije ko će predstavljati vlast u Republici Srpskoj. Koliko ja znam, zakazana je sjednica NS RS za 24. novembar. Oni će se dogovoriti oko vlasti tamo", izjavio je Čović.

Prema njegovim riječima vlast bi trebalo formirati odozdo prema gore.

"Nekome se možda žuri, ali je jasan redoslijed formiranja vlasti", podsjeća Čović i naglašava da je zbog toga potrebno sačekati konstitutivnu sjednicu Parlamenta Republike Srpske.

Čović kaže da prilikom nedavne posjete Zagrebu na njega niko nije vršio pritisak u vezi sa formiranje vlasti.

Lider HDZ-a je komentarisao i mogućnost da skupštinska većina ne bude na strani aktuelne vladajuće koalicije.

"Ako gospodin Dodik ili SNSD ne uđu u vlast ništa se neće dogoditi, neko drugi će napraviti vlast. Ono što je meni cilj jeste dati šansu da legitimni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda stvarno dobiju šansu da uđu u vlast", rekao je Čović.

Od sada Čović najavljuje da će tročlano Predsjedništvo djelovati jedinstveno kada je riječ o spoljnoj politici, rekavši da je o tome već razgovarao s drugim članovima Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.