latinica  ћирилица
20/11/2014 |  21:06 | Autor: SRNA

Brčko: Otvoreni 31. Pozorišni susreti

Pozorišnim komadom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, u Brčkom su večeras otvoreni 31. susreti pozorišta BiH.

Publici u Brčkom u narednih osam dana predstaviće se Narodno pozorište Subotica, Beogradsko dramsko pozorište, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, Hrvatsko narodno kazalište Split, banjalučko Gradsko pozorište "Јazavac" i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva. Selektor Susreta Hazim Begagić uvrstio je u takmičarski repertoar četiri predstave iz BiH i po dvije iz Srbije i Hrvatske.

Govoreći o kvalitetu repertoara, direktor Susreta pozorišta BiH u Brčkom Јakov Amidžić rekao je da Susrete karakteriše krajnje skromna ponuda domaće produkcije i svojevrsna kriza bh. pozorišta, ali da je selektor ipak uspio da obezbijedi kvalitetnu teatarsku ponudu.

Osim glavnog, na ovogodišnjim susretima pozorišta u Brčkom bogat je i prateći program. Večeras je u Gradskoj galeriji otvorena pozorišno-dokumentarna izložba "Trideset susreta pozorišta u Brčkom".

Potom će uslijediti izložbe "Branislav Nušić na susretima pozorišta u Brčkom i najveći komediograf 20. vijeka", te "Bosanskohercegovačke pozornice i Branko Ćopić". Autori postavki su dugogodišnji selektor Susreta u Brčkom Srđan Vukadinović i direktor Јakov Amidžić.

Susreti pozorišta BiH u Brčkom trajaće do 28. novembra kada će stručni žiri i žiri publike proglasiti najbolja ostvarenja, a laureatima će biti uručene nagrade.