latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:36 | Autor: TANЈUG

Srbija postigla dogovor sa MMF

Srbija je poslije godina nediscipline i neuspjeha postigla sporazum sa MMF-om, te je s toga ovo važan dan za našu zemlju jer je donesen ekonomski plan koji će podržati čitav svijet, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić sa delegacijom MMF-a - Foto: TANЈUG
Vučić sa delegacijom MMF-aFoto: TANЈUG

Vučić je na konferenciji za novinare nakon susreta sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom rekao da je važna tema njihovih razgovora bila sprovođenje ozbiljnih reforma u Srbiji.

"Mi želimo da budemo ekonomski konkurentna zemlja, ne neko ko će tražiti da dostigne zemlje EU, već zemlja koja će da zarađuje i obezbjeđuje dobar život svojim građanima. Za to će nam trebati neko vrijeme", rekao je Vučić, i podsjetio da MMF konstatuje da će to biti 2017, ali je ponovio da on misli da će to biti 2016.

- Za Srbiju je važno da pokažemo da želimo da napredujemo - dodao je premijer, da ne želimo njihov novac i milostinju već da pokažemo da smo ponosan član koji želi da doprinosi EU, a ne samo da uzima od EU.

Šef Misije MMF za Srbiju Zuzana Murgasova potvrdila je da je ta međunarodna finansijska institucija postigla dogovor s Vladom Srbije o novom trogodišnjem aranžmanu iz predostrožnosti u vrijednosti od oko milijardu evra.

Novi aranžman trebalo bi da odobri Bord izvršnih direktora MMF, ali će, prema planu, biti efektivan od 1. januara 2015. godine.

Murgasova je rekla da će izazovi Vlade i dalje biti visoka stopa nezaposlenosti, visok javni dug i visok deficit budžeta.

U narednom periodu potrebno je sprovoditi mjere ekonomskog oporavka koje će obezbijediti makroekonomsku stabilnost, otvaranje novih radnih mjesta, sprovođenje fiskalne konsolidacije, koja treba da zaustavi rast javnog duga, rekla je Murgasova. Fiskalna konsolidacija, kako je rekla, ima dva cilja - da obuzda visoku javnu potrošnju, odnosno ukupne troškove za penzije i plate u javnom sektoru, kao i smanjenje izdataka iz budžeta za javna preduzeća.

Prateće strukturne reforme trebalo bi da omoguće otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje javnog duga, a fiskalna konsolidacija treba da smanji visoku javnu potrošnju, prije svega u javnom sektoru koji je budžetski korisnik, uz istovremenu brigu o socijalno najugroženijem sloju stanovništva. Fisno prilagođavanje bi, kako je rekla, trebalo da omogući i relaksaciju monetarne politike, ako to i spoljni uslovi dozvole. To bi, navela je, omogućilo i snižavanje kamatnih stopa.

Guverner Narodne banke Srbije Јorgovanka Tabaković rekla je da će i NBS sa svoje strane dati doprinos ubrzanju kreditne aktivnosti, podsjećajući da je u tom smislu donijeta odluka o smanjivanju referentne kamatne stope sa 8,5 na osam odsto, kao i izmjene odluke o obaveznoj rezervi banaka.