latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:20 | Autor: SRNA

Treća optužnica protiv Dulića

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal je nakon sprovedene dopune istrage podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra životne sredine Olivera Dulića i ostalih zbog zloupotrebe u izdavanju dozvola za postavljanje optičkih kablova i pribavljanja koristi investitorima više od 66.000 evra.

Na osnovu svih preduzetih istražnih radnji optužnica je podignuta protiv Dulića, njegovog tadašnjeg pomoćnika Nebojše Јanjića i generalnog direktora ЈP "Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka, saopšteno je iz Tužilaštva.

U toku istrage i njene dopune zaključeno je da postoji opravdana sumnja da su oni prilikom izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola za postavljanje mreže optičkih kablova investitorima linijskih infrastrukturnih objekata telekomunikacione mreže pribavili imovinsku korist i na taj način izvršili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Provedene su sve naložene istražne radnje, te pribavljeni pravni akti državnih organa, javnih i lokalnih preduzeća sa cijele teritorije Srbije preko kojih prelazi mreža optičkih kablova kojima je uređena obaveza i visina naknade za izdavanje urbanističko tehničke dokumentacije.

Obavljeno je ekonomsko finansijsko vještačenje u cilju utvrđivanja visine pribavljene imovinske koristi po osnovu izbjegavanja plaćanja naknada za izdavanje urbanističke dokumentacije i ispitana su u svojstvu svjedoka sva lica na koja je sud ukazao.

Tužilaštvo navodi da se su oni na taj način izvršili produženo djelo zloupotrebe službenog položaja, a ovo je treća optužnica u tom slučaju.

Dulić, bivši ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, osumnjičen je da je sa saradnicima, slovenačkoj firmi "Nuba invest" bespravno omogućio da izgradi kablove na saobraćajnicama kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.