latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:08 | Autor: SRNA

Hitna rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju

Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Evropskom parlamentu usvojen je prijedlog Kluba Evropske narodne stranke o uvrštavanju na dnevni red Evropskog parlamenta hitne rezolucije o predsjedniku SRS Vojislavu Šešelju.
Vojislav Šešelj u Beogradu - Foto: TANЈUG
Vojislav Šešelj u BeograduFoto: TANЈUG

Cilj ove hitne rezolucije je, kako se navodi, osuda ponašanja haškog optuženika Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Haškog tribunala o njegovom privremenom puštanju na slobodu, prenijeli su mediji.

Evropski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritoriju drugih država zagovaranjem projekta "Velike Srbije", uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i saradnje među zemljama u regiji, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Prijedlog je usvojen na inicijativu potpredsjednika Odbora za spoljne poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, na sjednici u Briselu.

Danas počinje rad na usaglašavanju teksta rezolucije, a na plenarnoj sjednici u Strazburu 27. novembra biće održana rasprava i potom glasanje.