latinica  ћирилица
20/11/2014 |  14:23 | Autor: RTRS

Vlada RS: Za zgradu u naselju Kravice 114.000 KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o požaru u stambeno-poslovnom objektu u naselju Kravice u opštini Bratunac, u kojoj je navedeno da je za sanaciju objekta potrebno 114.000 KM.

Zaključkom Vlade u troškovima sanacije solidarno će učestvovati Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske sa 60 odsto, a Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske sa 40 odsto.

Prema zaključku Vlade, postupak javne nabavke radova treba provesti po hitnom postupku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o analizi stanja projekta Autoput Glamočani – Mliništa.

Ovlašćuje se ЈP Autoputevi Republike Srpske d.o.o. Banja Luka da nastavi pregovore sa kineskom kompanijom Sinohidro korporejšen ltd. sa sjedištem u Pekingu za izgradnju autoputa Glamočani – Mliništa dionica Glamočani – put AVNOЈ-a u dužini 62 km.

Zadužuju se Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo finansija RS da preduzmu sve radnje u skladu sa Zakonom o zaduživanju dugu i garancijama Republike Srpske u cilju zaključenja međunarodnog kreditnog ugovora između BiH i Kineske Eksport – import Eksim banke za izgradnju autoputa Glamočani – Mliništa, dionica Glamočani – put AVNOЈ-a u dužini 62 km.

Zadužuje se Ministarstvo finansija RS da nastavi aktivnosti u cilju obezbjeđenja sredstava od Kine kroz posebne povoljne kredite za finansiranje infrastrukturnih projekata za države jugoistočne Evrope za realizaciju ovog projekta. Zadužuje se Ministarstvo finansija da provede aktivnosti u cilju obezbjeđenja potrebnih sredstava iz Budžeta Republike Srpske za realizaciju projekta.

Vlada je donijela i Rješenje o davanju saglasnosti na Preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa Glamočani – Mliništa između ЈP Autoputevi Republike Srpske d.o.o Banja Luka i Sinohidro korporejšen, Peking, Kina, te da ovlastila direktora Autoputeva RS da potpiše Preliminarni sporazum.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informacijuo ocjeni upravljanja javnim rashodima i finansijskoj odgovornosti za Republiku Srpsku. Izvještaj o javnim rashodima i finansijskoj odgovornosti u BiH pripremljen je po saglasnosti Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije BiH, Vlade Distrikta Brčko i zajedničkih institucija BiH, za sprovođenjem takve ocjene, kako bi se izvršilo poređenje sistema upravljanja javnim finansijama. Ocjenu je radio Tim za ocjenu PEFA Svjetske banke, a rađena jeu skladu sa međunarodnim standardima i po prvi put za sve nivoe vlada u BiH.

Izvještaj ima za cilj da se obezbijedi polazna osnova za ocjenjivanje sistema upravljanja javnim finansijama, te da doprinese preispitivanju postojećih strateških dokumenata iz oblasti unapređivanja upravljanja javnim finansijama, uključujući i strategiju reforme javne uprave.

Zaključkom Vlada Republike Srpske zadužuje se Ministarstvo finansija da originalni Izvještaj o javnim rashodima i finansijskoj odgovornosti(PEFA) u BiH, koja je dostavljena od strane Tima Svjetske banke, objavi na sajtu Ministarstva finansija Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o programu Evropske unije "Fiskalis 2020". Cilj ovog programa je da podrži saradnju između poreskih organa i, ukolikoje moguće, ostalih zainteresovanih strana. Ukupno predviđeni iznos sredstava na nivou Programa za sve zemlje korisnice iznosi 234,3 miliona evra.

Kroz program bi se podržala saradnja kroz umrežavanje i razvoj ljudskih potencijala i IT kapaciteta. Vršila bi se razmjena dobrih praksi i operativnog znanja između zemalja članica i drugih zemalja učesnica u Programu kroz edukacije, učešća na konferencijama i slično.

U okviru Programa bi bila finansirana odgovarajuća infrastruktura i sistemi koji dozvoljavaju poreskim upravama u EU da se razviju u potpuno funkcionalne uprave, zasnovane na elektronskom poslovanju.

Vlada Republike Srpske je saglasna sa provođenjem daljih aktivnosti vezano za zaključivanje Sporazuma između EU i BiH o učešću u Programu “Fiskalis 2020“ uz isključivo poštovanje Ustavom definisanih nadležnosti Republike Srpske i njenih institucija u daljem procesu implementacije Programa.