latinica  ћирилица
20/11/2014 |  13:14 | Autor: SRNA

Sarić oslobođen optužbi za zločine u Sarajevu

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Gorana Sarića optužbi za zločine u sarajevskom naselju Nahorevo 1992. godine, za koje je prvostepenom presudom bio osuđen na 14 godina zatvora.

Sarić je oslobođen optužbe da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Centar nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca, koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici "Јagomir" u Sarajevu.

Predsjedavajuća Apelacionog vijeća Azra Miletić rekla je da je tokom postupka bilo sporno da li je Sarić bio načelnik Stanice javne bezbjednosti.

- Tužilaštvo je htjelo dokazati da je na području Nahoreva formirana Stanica javne bezbjednosti, ali sudsko vijeće nalazi da nije van razumne sumnje dokazano da je ta stanica u junu 1992. formirana, ni da je Sarić bio na njenom čelu, rekla je Miletićeva.

Obrazlažući presudu, Miletićeva je navela da nisu predočeni dokazi da je Sarić imao nadređenu ulogu nad policajcima.

- Tužilaštvo nije dolazalo da je optuženi izdao bilo kakvu naredbu, rekla je Miletićeva.

Ona ističe da sudsko vijeće nije našlo dokaze ni da je Sarić nadzirao i učestvovao u razdvajanju tri grupe muškaraca, koji su 19. juna 1992. godine bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici "Јagomir".

- Iz dokaza nije vidljivo da je Sarić izdao naredbu za preseljenje stanovništva i zatvaranje muškaraca, pa nije ni jasna uloga optuženog u tome, rekla je Miletićeva i dodala da nije dokazano ni da je optuženi pravio spiskove muškaraca koji su upućeni na tri različite lokacije.

Prvostepenom presudom Suda BiH Sarić je bio osuđen na 14 godina zatvora. Ovu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće i obnovilo suđenje.

Na danas izrečenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.