latinica  ћирилица
20/11/2014 |  12:11 | Autor: Glas Srpske

Zabranjen uvoz peradi, mesa i jaja

Kancelarija za veterinarstvo BiH zabranila je uvoz peradi, mesa peradi i jaja porijeklom iz dijelova Holandije, Njemačke i Velike Britanije u kojima su registrovani slučajevi ptičjeg gripa, a radi sprječavanja širenja ove bolesti.

Ova odluka je donesena nakon što su u posljednje dvije sedmice na farmama u ove tri zemlje registrovani slučajevi ptičjeg gripa. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdili su da je Kancelarija za veterinarstvo donijela uputstvo o zabrani uvoza određenih pošiljaka radi sprečavanja unošenja u BiH influence ptica. Zabrana se, između ostalog, odnosi na uvoz žive peradi, bezgrebenki, među kojima su kivi, emu, nandu i noj, zatim uzgojene i divlje pernate divljači, uključujući ptice kućne ljubimce, jednodnevnu perad i rasplodna i konzumna jaja.

- Zabranjen je i uvoz sjemena, svježeg i smrznutog mesa, proizvoda od mesa peradi, bezgrebenki i pernate divljači. Osim toga, zabranjen je i uvoz proizvoda od ptica namijenjenih ishrani životinja, za industrijsku ili upotrebu u poljoprivredi, te netretiranih lovačkih trofeja od bilo kojih ptica i netretiranog perja ili dijelova perja - kazali su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kancelarija za veterinarstvo je radi sprečavanja unošenja bolesti obustavila izdavanje rješenja o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji za uvoz navedenih pošiljaka porijeklom iz Holandije, Velike Britanije i Njemačke.

- Kancelarija će u skladu sa svojim ovlašćenjima nastaviti sa praćenjem razvoja situacije po pitanju pojave visokopatogene influence ptica - kazali su u Ministarstvu.

Predsjednik Udruženja živinara opštine Prnjavor Desimir Živanić kaže da se u BiH najviše uvozi mljeveno, odnosno iskošteno meso.

- To ide u hrenovke, a mi nemamo mogućnosti da ispitamo ni vrstu mesa ni starost i to je najveći problem. Zato bi, bez obzira na pojavu ptičjeg gripa, kontrole trebalo da budu oštrije - naglasio je Živanić.

Evropska komisija usvojila je hitne mjere za suzbijanje epidemije ptičjeg gripa, koje predviđaju i zabranu prodaje živine iz regiona pogođenih ovom bolešću i otkrivanje zaraženih životinja. Holandske vlasti su privremeno zabranile prevoz živine, jaja i đubriva, pošto se pojavio izrazito patogen soj virusa ptičjeg gripa na jednoj farmi u centru zemlje. Na sjeveru Engleske na jednoj farmi pataka takođe je zabilježen slučaj ptičjeg gripa, a ovaj virus je otkriven početkom mjeseca i na farmi u sjeverozapadnoj Njemačkoj.

Uvoz
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u septembru i oktobru ove godine u BiH je uvezeno 1.366  tona piletine u ukupnoj vrijednosti od 2,45 miliona KM.

- Najviše mesa je uvezeno iz Turske, a zatim iz Njemačke i Srbije. Iz Hrvatske je uvezeno pileće meso vrijedno 68.325 KM, ali je veći dio tog mesa porijeklom iz Njemačke. Manje količine pilećeg mesa su uvezene iz Belgije, Crne Gore i Makedonije - naveli su u UIO.