latinica  ћирилица
20/11/2014 |  11:00 | Autor: SRNA

Bivši policijski funkcioneri optuženi za ratni zločin u Srebrenici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića, koji se terete za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine.

Optuženi se terete da su, kao visoki zvaničnici policijskih struktura Republike Srpske pomagali i podržavali izvršenje zločina u okviru kojeg je prisilno preseljeno oko 40.000 osoba, uglavnom žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti, kao i pogubljenja i masovne egzekucije oko 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti sa područja zaštićene zone Srebrenica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su učestvovali u planiranju i realizovanju zločina počinjenog u Srebrenici, tako što su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, zatvaranje i držanje zarobljenika, te njihov transport na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenje egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim mjestima.

Oni se terete i za zatrpavanja tijela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnije iskopavanje tijela i premještanje u sekundarne masovne grobnice kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dragomir Vasić je optužen kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik Centra javne bezbjednosti /CЈB/ Zvornik, Danilo Zoljić kao komandant Posebnih jedinica policije CЈB Zvornik, a Radomir Pantić kao komandir 1. čete Posebnih jedinica policije CЈB Zvornik.

Ova optužnica, kako navode iz Tužilaštva BiH, jedna je od najobimnijih kada je riječ o zločinu u Srebrenici. Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo ispitivanje 137 svjedoka, od čega više od 20 zaštićenih, čijim iskazima će dokazivati krivicu optuženih, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza.

U okviru detaljne istrage u ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa tužilaštvom pri Haškom tribunalu. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.