latinica  ћирилица
17/11/2014 |  19:38 | Autor: Agencije

Smijenjen Safet Sušić!

Safet Sušić smijenjen je sa mjesta selektora fudbalske reprezentacije BiH na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Sušić je za selektora imenovan krajem 2009. godine, a na toj funkciji je naslijedio Miroslava Ćiru Blaževića.

Na odluku o smjeni najviše je uticao jučerašnji poraz BiH u Haifi, od Izraela sa 3:0.

Nakon četiri utakmice kvalifikacija za Euro 2016, selekcija BiH je ostvarila "mršav" učinak - poražena je u Zenici protiv Kipra (2:1), a ubilježila je i dva remija (protiv Velsa u Kardifu 0:0 i Belgije na Bilinom Polju 1:1).

Tokom skoro pet godina, koliko je bio selektor, Sušić je reprezentaciju BiH vodio na 49 utakmice i ostvario učinak od 23 pobjede, devet remija i 17 poraza. Za najveće uspjehe se smatra pobjeda nad Litvanijom u oktobru 2013. godine, što je bila i karta za Mundijal u Brazilu, čime je postao prvi bh. selektor koji je reprezentaciju odveo na neko veliko fudbalsko takmičenje.

Međutim, nakon slabog učinka na Mundijalu u relativno lakoj grupi, očekivalo se Sušićevo povlačenje sa klupe. Međutim, na vanrednoj sjednici Izvršnog odbora Sušiću jednoglasno izglasana podrška i novi dvogodišnji ugovor, prema kojem je selekciju trebalo da vodi i na Euro 2016. u Francuskoj.

Nakon loših rezultata i minimalnih šansi za plasman na smotru najboljih evropskih selekcija, članovi IO su odlučili da je najbolje rješenje Suišićev odlazak sa klupe.