latinica  ћирилица
30/10/2014 |  13:37 | Autor: RTS

"Slika svijeta u dramama Dušana Kovačevića"

U izdanju Muzeja pozorišne umjetnosti Srbije nedavno je objavljena knjiga Aleksandre Kuzmić "Slika svijeta u dramama Dušana Kovačevića" s podnaslovom "Gola istina i čas istorije".

U današnjoj najvećoj demokratiji knjige, kad svako o sebi može da objavi šta odabere, imamo velikane bez monografije, na primjer, Duška Kovačević. U četredset prvoj godini Kovačevićevog stvaralaštva, prva knjiga o njemu je doktorska studija profesorke Aleksandre Kuzmić. Knjigu "Gola istina i čas istorije" objavio je Muzej pozorišne Srbije.
 
Oduševljena Kovačevićevim komadima, najprije se smijala da bi se zatim zapitala; a šta sa knedlom u grlu? U njenom fokusu je 11 drama između 72 i 96 godine,  posebno "Maratonci trče počasni krug", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Balkanski špijun " i " Lari Tompson". Ključna snaga na koju ukazuju je - zlo.

"To je zlo koje se obnavlja,  ponavlja, koje se sakriva, ali koje pisac vrlo jasno vidi, o kojem nedvosmiselno govori, stoga je i podnaslov knjige " Gola istina i čas istorije". Taj čas istorije mogao bi se shvatiti ne samo kao poruka i lekcija, već i kao zvanična verzija događaja i vremena koje se proklamuje i prikazuje a iza toga ustvari stoji gola istina", kaže autorka Aleksandra Kuzmić.

Studija o Kovačeviću je, sa prekidima, nastajala od 1997.godine.

"Bojim se da je pisac vrlo aktuelan, da je zastrašujuće dalekovid i da upravo zbog toga mislim da bi bilo dobro da ga ponovo vidimo na scenama, njegova diela, da bismo samierili sebe prema tom vremenu i onome o čemu on piše", kaže Kuzmićeva.

Autorka ima utisak da su filmske verzije udaljile pozorište od novih postavki Kovačevićevih komada. Eto male opomene pozorišnim stvaraocima.