latinica  ћирилица
30/10/2014 |  13:17 | Autor: Vijesti

Zukorlić: Islamsku zajednicu dijele crnogorska vlast i policija

"Islamsku zajednicu dijele crnogorska vlast i policija, a ne ja. Tačno je, smetao mi je crnogorski referendum, jer je granica između Crne Gore i Srbije prošla kroz srce mog sandžačko-bošnjačkog tkiva, kaže Zukorlić.

Iako je, zbog otvaranja škole Kurana i vjerskog obdaništa u Rožajama, reis Fejzić sandžačkog muftiju optužio da svojim "fašističkim djelovanjem" pokušava da podijeli Islamsku zajednicu sa sjedištem u Podgorici, Muamer Zukorlić siguran je da nijednim gestom niti izjavom nije Musimane u Crnoj Gori uvrijedio, niti je, kako tvrdi predsjednik Vujanović, izašao iz domena svojih nadležnosti.

“Ukoliko Crna Gora poštuje princip odvojenosti države i vjere, ukoliko poštuje autonomnost Islamske zajednice i princip ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica, onda Bošnjaci sa državom Crnom Gorom nemaju nikakav problem“, kaže Muamer Zukorlić.

“Ono što je ovih dana izašlo na površinu, posljedica je svojevrsne konfuzije nastale nakon raspada jedinstvene IZ Јugoslavije koja se, poslije disolucije SFRЈ, podijelila na više islamskih zajednica, među njima, i na IZ na području Sandžaka (obuhvata prostor i Crne Gore i Srbije) koja je 30. oktobra 1993. osnovala svoj Sabor i svoj sandžački Mešihat. To  je priznato aktom koji su 1994. u Istambulu postpisali predstavnici svih IZ iz Јugoslavije. U tom smislu, ne postoji niti jedan razlog osporavanja ni legaliteta ni legitimiteta IZ na cijelom području Sandžaka“.