latinica  ћирилица
30/10/2014 |  12:09 | Autor: Agencije

Barselona i Јunajted su najveće tvornice fudbalera

Prema rezultatima istraživanja "Football Observatoryja" pri Međunarodnom centru za sportske studije (CIES), Barselona i Mančester junajted imaju najbolje fudbalske škole na svijetu.

U ovom trenutku u ligama "petice" nastupaju čak 43 igrača koja su prošla kroz čuvenu Barsinu "La Masiju" – 13 u Barseloni, a još 30 u drugim klubovima iz pet najjačih liga na svijetu (Primera, Premijer liga, Bundesliga, Serija A, Le Šampionat).

Iz Mančestera je poteklo 36 igrača, od kojih je 12 i sada na Old Trafordu, dok su 24 potražila sreću na drugim adresama.

Ovo istraživanje se odnosilo samo na lige "petica", prenosi Hina.

Na trećem mjestu je Real Madrid sa 34 igrača, od kojih je osam još u klubu. Lion je četvrti sa 33 igrača, od kojih je 15 u klubu, dok je peti Pari Sen Žermen sa 27 igrača od kojih je svega pet ostalo na "Parku prinčeva".

Lista na kojoj su 52 kluba sa 12 ili više igrača koji sada igraju u elitnim ligama uključuje i četiri kluba van "Liga petica" – argentinske velikane Boka Јuniors (17 igrača) i River Plate (14), te dva kluba čije su škole ostvarile veliki uticaj na evropski fudbal u posljednje dvije decenije, Ajaks (15) i Sporting (12). Vrijedi primijetiti kako su među najboljim "proizvođačima" i tri drugoligaša – Minhen, te Okser i Le Avr.

Od klubova s liste najmanje svojih igrača u današnjoj postavi ima Mančester siti (1), te Čelzi (3) i Milan (3).

Francuski Le Šampionat već duže vrijeme slovi kao pravi "rudnik" kvalitetnih fudbalera, a među 20 najboljih, osim Liona i PSŽ-a su i Ren, Bordo, Lens, Monako, Monpelje, Mec i Tuluz. Dva baskijska kluba – Ateltik Bilbao i Real Sosijedad (oba 15-9), te Šalke (9-7) i Nant (9-6) jedine su četiri ekipe koje više domaćih igrača imaju u prvom sastavu, nego u ostalim ligama "petice".

Početkom ove godine "Football Observatory" je objavio istraživanje i u 31 nacionalnoj ligi, kako bi otkrio koliko igrača iz omladinskih škola pojedinih klubova igra profesionalni fudbal u evropskim klubovima.

Јedini kriterij je bio da je igrač između 15. i 21. godine života proveo najmanje tri godine u tom klubu.

Najjači"proizvođač" igrača po tome je Ajaks s čak 69 "svojih" fudbalera (12 u vlastitoj ekipi i 57 po drugim klubovima), a drugi je bio beogradski Partizan sa 66 (7 – 59). Na četvrto mjesto liste plasirao se splitski Hajduk (13 – 39), a Dinamo se s ukupno 45 igrača plasirao na visokom devetom mjesto.