latinica  ћирилица
30/10/2014 |  11:38 | Autor: Agencije

SAD traži od Poljske da uhapsi Romana Polanskog

Polanskog SAD gone krivično po cijelom svijetu zbog toga što je navodno silovao 13-godišnju Samantu Gejli u Kaliforniji 1978. godine

SAD su zatražile od Poljske da uhapsi slavnog režisera, poljskog emigranta Romana Polanskog, koji je u Varšavu došao na otvaranje Muzeja poljskih Јevreja, zbog navodnog silovanja 13-godišnje djevojčice prije 36 godina u SAD.

"Ne radi se o zahtjevu za izručenje, već za hapšenje kako bi mogla da počne procedura izručenja", potvrdio je postojanje zahtjeva za današnju Gazetu viborču neimenovani visoki činovnik u Ministarstvu pravde.

Polanskog SAD gone krivično po cijelom svijetu zbog toga što je navodno silovao 13-godišnju Samantu Gejli u Kaliforniji 1978. godine, a pravosuđe i u Poljskoj, kao i u SAD, na takav seksualni odnos s maloljetnicom gleda kao na pedofilno silovanje.

Polanski je pobjegao od suđenja iz SAD u Francusku, koja odbija da ga izruči, a SAD ga krivično gone i nakon toga što je sklopio sporazum da žrtvi isplati odštetu, a ona zatražila da se tužba povuče, pošto je u SAD silovanje zločin koji se goni po službenoj dužnosti.

"Za sada ništa ne radimo povodom tog zahtjeva SAD, zato što ne ispunjava formalnosti, nije preveden na poljski jezik, kako zahtijevaju međunarodni sporazumi. Vratićemo ga na dopunu", kazao je poljskom listu izvor iz Ministarstva pravde.

Svojevremeno je 2010. godine, povodom hapšenja Polanskog kada je došao na filmski festival u Švajcarsku, koja je na kraju odbila da ga izruči, poljsko tužilaštvo izdalo zvanično tumačenje da slavnom režiseru u domovini ne prijeti izručenje zato što je njegovo krivično djelo do sada u Poljskoj zastarjelo.

Po tom tumačenju, poljske vlasti imaju, međutim, pravo da ga privedu i uhapse dok se eventualni zahtjev ne razjasni.

Nakon toga Polanski je već dolazio u Poljsku, ali inkognito, a tek sada se pojavio javno kao jedna od uglednih zvanica na otvaranju Muzeja poljskih Јevreja u Varšavi 28. oktobra.

Dok se razjasni problem nepotpunog zahtjeva za hapšenje iz SAD, Polanski će se već bezbjedno vratiti u Francusku.