latinica  ћирилица
30/10/2014 |  10:09 | Autor: Agencije

Ispod kuće našli hram star tri i po milenijuma!

Grupa od sedam muškaraca pronašla je ispod jedne kuće u El Badrašinu, oko 40 kilometara južno od Kaira, 3.400 godina star hram iz doba faraona Tutmosa III.

Egipatski ministar antikviteta Mamduh el Damati izjavio je da je riječ o ilegalnim iskopinama. Do hrama, koji je potopljen podzemnim vodama, pomenuta grupa je došla kopajući na dubini od devet metara i uz pomoć opreme za ronjenje.

Ministarstvo je u El Badrašin poslalo tim stručnjaka da nastavi radove na iskopavanju. Sedmorica muškaraca su najprije privedena, a zatim puštena na slobodu kada je ustanovljeno da se prostor koji su istražili ne nalazi na listi kulturne baštine.

Hram - ilustracija (Foto: egyptlandofeternity.com)

Među otkrivenim predmetima je sedam tablica, nekoliko postolja stubova od ružičastog granita i jedna granitna statua – ostaci hrama iz doba vladavine Tutmosa III, izjavio je Damati, prenosi AFP.

Egipatski ministar je najavio da će uskoro biti pokrenut projekat iskopavanja kako bi se pronašli novi dijelovi hrama.

Ilegalna iskopavanja i krijumčarenje drevnih artefakata predstavljaju veliki problem za egipatske zvaničnike, posebno od ustanka 2011. koji je doveo do svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka.