latinica  ћирилица
30/10/2014 |  08:46 | Autor: SRNA

Terzić: Šešelj u Hagu izložen surovoj torturi

Advokat Milan Terzić, pravni savjetnik Vojislava Šešelja, tvrdi da Haški tribunal već 12 godina nad liderom Srpske radikalne stranke provodi surovu torturu kakvu civilizacija još nije zapamtila.

"Dvanaest godina tamnovanja, bez odluke o pritvoru i prvostepene presude, predstavlja nepravdu koja još nije viđena u istoriji evropskog i svetskog prava", rekao je Terzić, obraćajući se sinoć na trećoj protestnoj večeri u Novom Sadu pod nazivom "Oslobodite Šešelja".

Pravnik Aleksandar Biberdžić ocijenio je da je Šešeljev pravni slučaj po mnogo čemu jedinstven u svijetu.

"Slučaj profesora Šešelja jedinstven je po mnogo čemu, pa i po tome što je optužen za riječ, a ne za djelo, i to u Evropskoj zajednici naroda. Upravo u njoj pravo na riječ i slobodu mišljenja jedna je od svetinja, kada je riječ o slobodama i pravima čovjeka", rekao je Biberdžić.

Član Predsjedničkog kolegijuma SRS-a general Božidar Delić istakao je da je Tribunal u Hagu, u nemoći da bilo šta dokaže, počeo opasno da ugrožava Šešeljevo zdravlje.

"Šešelj se već 12 godina nalazi u sudu UN, u kom su došli u apsurdnu situaciju da ne znaju šta sad da čine. Šešelj je išao u Hag da rasturi Tribunal, i on je svoj posao uspješno završio. Haški sud poslije Šešelja neće biti isti. On više Hagu nije potreban, ali je potreban Srbiji da zaustavi njeno sigurno propadanje. U Hagu zdravlja nema i mi ovakvim protestima treba da se borimo da Šešelj odmah bude pušten na slobodu", poručio je Delić.

Na protestnim večerima u Novom Sadu javne ličnosti i intelektualci Srbije zahtijevaju od Tribunala da Šešelj, zbog ozbiljno narušenog zdravlja, odmah i bezuslovno bude pušten na slobodu. Cilj je skretanje pažnje domaćoj, evropskoj i svjetskoj javnosti da je Šešeljevo zdravlje ozbiljno ugroženo, zbog čega bi Tribunal morao odmah da ga pusti na slobodu.

Na trećoj protestnoj večeri podršku borbi za slobodu i život Vojislava Šešelja dao je i proslavljeni srpski fudbaler i reprezentativac Milan Lane Јovanović. Učesnici sinoćnje protestne večeri po njenom završetku krenuli su u protestnu šetnju starim gradskim jezgrom Novog Sada, noseći stranačke zastave i veliki transparent "Oslobodite Šešelja".

Gradski odbor SRS-a u Novom Sadu najavio je za večeras u 18.00 časova četvrto protestno veče, koje će isto biti održano u stranačkim prostorijama odbora. Obratiće se šef katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dejan Mikavica, sociolog Marina Nedeljković i predsjednik Savjeta za informisanje GO SRS-a i profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović.

Vojislav Šešelj, koji se u pritvoru Haškog tribunala nalazi već 12 godina, nedavno je obavijestio rukovodstvo SRS-a da su mu ljekari u Hagu otkrili metastaze na dva mjesta na jetri.