latinica  ћирилица
29/10/2014 |  20:52 | Autor: SRNA

Predstavljena publikacija o impresionizmu u Srbiji

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je predstavljena publikacija "Svjetlost u mraku Prvog svjetskog rata - vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji" autora Ljubice Miljković, u kojoj je predstavljeno stvaralaštvo slikara Nadežde Petrović, Milana Milovanovića, Koste Miličevića i Mališe Glišića.
Muzej savremene umjetnosti RS - Foto: SRNA
Muzej savremene umjetnosti RSFoto: SRNA

Miljkovićeva je rekla da su u monografiji opisana sva djela ovih slikara, koja su predstavljena na istoimenoj izložbi u Muzeju savremene umjetnosti i koji su bili dobrovoljci, ali i žrtve Prvog svjetskog rata.

Dodala je da monografija predstavlja i malu istoriju impresionizma, zahvaljujući pismima Nadežde Petrović, koja predstavljaju svojevrsnu hroniku tog doba.

"Ona je bila veliki patriota i vrlo prosvijećena žena, ali nije željela da njeno slikarstvo postane samo pamflet tog doba, već se njime opirala vremenu", rekla je Miljkovićeva.

Prema njenim riječima, impresionizam se u Srbiji razvijao u ratnim uslovima, od Carinskog rata sa Austrijom, preko balkanskih ratova do Prvog svjetskog rata.

Istoričar umjetnosti Nikola Kusovac rekao je da svjetlost koju je Miljkovićeva tražila nije svjetlost u mraku Prvog svjetskog rata, već svjetlost koja se prelama i danas. Prema njegovom mišljenju, spas u današnje vrijeme treba tražiti ne u pitanjima estetike, već u pitanjima etike i morala.

Na izložbi "Svjetlost u mraku Prvog svjetskog rata – vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci predstavljeno je 105 antologijskh djela četvoro najznačajnijih predstavnika impresionizma u Srbiji, koja su dio stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu.