latinica  ћирилица
29/10/2014 |  17:05 | Autor: Agencije

Kafa štiti jetru

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštiti jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija, tvrde američki naučnici.
Kafa - Foto: AP
KafaFoto: AP

Do ovih zanimljivih rezultata dovela su istraživanja naučnika američkog Instituta "National Cancer", koja su objavljena u stručnom časopisu Hepatology.

Istraživanjima sprovedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14.000 kafopija, od kojih je 2.000 pilo beskofeinsku kafu.

Mjerene su vrijednosti četiri jetrena enzima čija visoka koncentracija u krvi indikuje oboljenje jetre - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil transaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljice kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija.

Takođe, osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale su nizak nivo spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utiče na zdravlje jetre zapravo u kafi, a ne u kofeinu.

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekat još nije poznat, zbog čega naučnici namjeravaju da sprovedu daljnja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata.