latinica  ћирилица
24/10/2014 |  20:42 | Autor: RTRS

Akcija "Gibraltar": Predložen pritvor za devet osumnjičenih

Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za Nevena Kulenovića, Zorana Bakulu, Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, Darka Aleksića, Lajlu Torlak, Ejuba Kučuka, Stipu Prlića i Senada Zaimovića koji su uhapšeni u akciji "Gibraltar".

Sud BiH trebalo bi da se sutra izjasni o prijedlogu Tužilaštva BiH, koje ovu grupu lica tereti za organizovani kriminal, falsifikovanje službenih isprava, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, poresku utaju, pranje novca, sklapanje štetnih ugovora, primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi, te carinske prevare.

Prijedlog za određivanje pritvora tužilac Dragica Glušac zasniva na, kako je navela, činjenici da postoje materijalni dokazi za ova krivična đela, te na iskazima do sada saslušanih svjedoka.

Glušac je danas na ročištu pred Sudom BiH navela da je prvooptuženi Neven Kulenović od 2004. do 2011. godine preko više pravnih lica iz BiH krivotvorio ugovore sa ofšor kompanijama iz inostranstva i izbjegao plaćanje poreza na dobit u iznosu 820.000 KM, te da je falsifikovao više ugovora u vrijednosti od 1.488.000 evra koje je prebacio na svoje račune u inostranstvu i račune ofšor kompanija.

Tužilac je naveo da su sredstva od nezakonitih finansijskih transakcija prebacivana u Sloveniju, Hrvatsku i Austriju, a kao razloge prijedloga pritvora navela je mogućnost bijega osumnjičenih van BiH, sakrivanje i falsifikovanje dokaza, uticaj na svjedoke, te nastavljanje vršenja ovih krivičnih djela.

Osumnjičeni se terete da su vršenjem ovih krivičnih djela ostvarili protivpravnu imovinsku korist od ukupno osam miliona KM.

Odbrane osumnjičenih smatraju da prijedlog pritvora nije potkrijepljen nikakvim dokazima, već je samo riječ o navodima iz izvještaja koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH. Odbrana Nevena Kulenovića tvrdi da on nema nikakve nekretnine u inostranstvu i da su mu blokirani računi u Sloveniji, te da nije bio direktor ofšor kompanije "Tri medija limitid" sa Gibraltara.

Odbrana bivšeg direktora "Mreže plus" Darka Aleksića takođe tvrdi da Aleksić nema nekretnine u inostranstvu, te da su svim osumnjičenim uzeti pasoši, tako da ne postoji mogućnost napuštanja BiH.

Istraga Tužilaštva BiH u ovom predmetu je pokrenuta 2011. godine, a riječ je o navodno krivičnim djelima koja su vršena od 2004.do 2011. godine.

Odbrane osumnjičenih traže da Tužilaštvo da dokaze i da obrazloži svoje navode, jer je u suprotnom prijedlog pritvora neosnovan, te ističu da njihovi branjenici ne mogu uništiti nikakve dokaze na slobodi jer je sve dokaze Sipa već sve izuzela.

Odbrana Prlića smatra da optužbe protiv njega imaju za cilj sklanjanje sa mjesta direktora "HT eroneta" kao vrlo profitabilnog preduzeća.

Odbrana Zorana Bakule tvrdi da je 197.000 evra koje se Bakuli pripisuje kao primanje dara u Austriji, on još 2011 vratio zajmodavcu i da ima davno ugašen račun u Austriji.

Odbrana Senada Zaimovića, direktora marketinga Agencije "Fabrika", spremna je uložiti kauciju od sedam miliona KM za njegovo puštanje na slobodu, a kauciju je spreman uložiti i Ejub Kučuk.

Branioci tvrde da su njihovi branjenici pritvoreni po nezakonitoj proceduri, što Tužilaštvo negira i tvrdi da su im se javila dva potencijalna svjedoka kojima je prijećeno da ne svjedoče uz ovom predmetu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su ovih devet lica u okviru akcije kodnog naziva "Gibraltar" 22. oktobra tokom čega su i pretreseni objekti koje koriste u više gradova BiH.