latinica  ћирилица
24/10/2014 |  19:05 | Autor: TANЈUG

Stefanović zamolio Vučića da podnese ostavku

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović zamolio je danas u Skupštini Srbije, Aleksandra Vučića da napusti mjesto predsjednika Vlade Srbije, a pemijer mu je odgovorio da će to učiniti čim čuje bolji plan za izlazak iz krize.
Borislav Stefanović - Foto: TANЈUG
Borislav StefanovićFoto: TANЈUG

Stefanović, šef poslaničke grupe demokrata, naglasio da je ''narod sve nezadovoljniji'', i podsjetio da su članovi Vlade više puta u toku ove godine, isticali da neće biti smanjene plate i penzije.

Tako je, na primer, kako je naveo Stefanović, sadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić rekao u Prokuplju da je SNS garant da penzije neće biti smanjivane, dok je Ljajić u februaru poručio da građani ne vjeruju onima koji predlažu smanjenje penzija, jer im sigurno ne ''misle dobro''.

"Milan Krkobabić rekao je 2. marta da nema ni smanjenja ni zamrzavanja penzija i da je to Sveto pismo'', ali, zapitao je Stefanović, neko je pogazio to Sveto pismo.

On je upitao premijera da li vjeruje da će smanjenje plata i penzija dovesti do bilo kakvog prosperiteta, ukazujući da je odluka o smanjenju penzija neustavna i da postoji bojazan da će penzioneri tužiti državu Ustavnom sudu i Strazburu.

Stefanović je rekao da voli da čuje kada premijer kaže da je nešto "prvi put u istoriji", ali da to često govori.
"Ovo je čak sedmi put da je ovo `prvi put u istoriji`, tako da ste u tom smislu dokazali da ste posebni na ovoj političkoj sceni", izjavio je Stefanović i dodao da se ne slaže sa uvreženim mišljenjem da je Vučić ni Mesi, ni Mesija.

"Volio bih da živim u takvoj Srbiji o kakvoj vi pričate danas. Јako bih volio da živim u Srbiji vas i vaših prijatelja. To je sjajna Srbija, obezbijeđena, sa perspektivom, sa kontrolisanim informacijama, uljepšanim medijima, ružičastim naočarama koje stavljate na oči građana Srbije", izjavio je on.

Govoreći o Vučićevom odnosu prema tajkunima, Stefanović je rekao da su oni svi uz premijera, i da će uraditi šta god im on rekao, taman to bio "stoj na rukama".

Kao najbolji primjer, Stefanović je naveo televiziju PINK koja od kada je SNS na vlasti duguje preko 300 miliona dinara za poreze, ali da zauzvrat promoviše ovu vladajuću partiju i premijera.

Stefanović je rekao da je u posljednje dvije godine u javnom sektoru zaposleno 50.000 ljudi, mahom članova SNS, a da je taj podatak iznio i sam bivši ministar finansija Lazar Krstić.

"Ne znam da li se sjećate Lazara Krstića , on je to rekao? Na to je potrošeno oko 600 miliona evra, a uštede od smanjenja plata i penzija su 350-370 miliona evra", izjavio je on.

Aleksandar Vučić

Govoreći o pozivu na ostavku, Vučić je rekao da je očekivao da će ljudi biti nezadovoljni i da to i dalje očekuje.
"Od vašeg predsjednika sam popularniji tek devet puta, ali ću biti vjerovatno i devet puta i manje popularan. Što se tiče moje ostavke i sklanjanja sa ovog mjesta, za razliku od vas gospodine Stefanoviću, to je još jedna razlika između mene i vas. Pet mjeseci sam premijer, donijeli smo više zakona nego u prethodnih pet, šest godina, ali ja ne misilm da ostajem u vlasti bez podrške naroda", izjavio je premijer i dodao da je DS-u bilo važno samo da ostane na vlasti.

On je rekao da javno obećava da će ozbiljno razmotriti Stefanovićev prijedlog, poručivši mu da nema namjeru da bježi od njega jer je radio neuporedivo poštenije i da će ostati u ovoj zemlji i da je nikada neće napustiti.
"Hoću da podnesem ostavku čim čujem bolji plan", rekao je premijer.
Vučić mu je takođe odgovorio da on ne nosi ružičaste, već obične naočare "koje su poklon doktora, a da je prethodne kupovao kod Kineza".

Vučić izazvao Živkovića: Ili ja ili vi, ostavka u ponedjeljak

Poslanik DS izjavio je danas u skupštini da je brat premijera Aleksandra Vučića, Andrej, vlasnik jedne privatne firme, a premijer mu je u odgovor na to "bacio rukavicu" ponudivši ostavku ukoliko Živković dokaže da je to tačno, a u suprotnom očekuje Živkovićevu ostavku i javno izvinjenje porodici Vučić.

"Ili ja ili vi gospodine Živkoviću", izazvao je premijer Živkovića i dodao da se ne mogu bez posljedica iznositi ta i druge laži i uvrede na račun njega i članova njegove porodice.

Zoran Živković

"Mislim da je to pošteno", rekao je Vučić i dodao da epilog mora uslijediti u ponedjeljak.

On je primjetio da je takva laži ranije spominjana, na osnovu falsifikovanja ličnih dokumenata njegovog brata.

"To je i ranije bio pokušaj falsifikovanja i na tome su mu se izvinili svojevremeno i Tadić i Rakić. Nije vlasnik i nikada nije ni bio vlasnik firme. Ako je tačno da je moj brat vlasnik te fantomske firme, želim da vas obavestim, ja ću ispuniti želju vašu i Borka Stefanovića i neću biti predsednik vlade od ponedeljka", rekao je Vučić u parlamentu.

Ukoliko se ispostavi da njegov brat nije vlasnik pomenute firme, od Živkovića, rekao je premijer, očekuje javno izvinjenje i da podnese ostavku na poslaničku funkciju.

"To je pitanje časti i poštenja", primijetio je Vučić.

On je najavio i da će njegov brat podnijeti krivičnu prijavu protiv samog sebe, kako bi se definitivno utvrdile sve činjenice vezane za iznijete optužbe.

Živković je na to tražio repliku, ali je predsjednica parlamenta Maja Gojković odbila da mu ponovo da riječ, konstatujući da je "dobio ponudu, te da se o njoj izjasni u ponedjeljak".