latinica  ћирилица
24/10/2014 |  16:57 | Autor: Agencije

Knjiga srpskog ambasadora izaziva buru u Hrvatskoj

Bivši srpski ambasador u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin odbio je da komentariše optužbe zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru upućene hrvatskom predsjedniku Ivi Јosipoviću, ocijenivši da se pojedini izvodi iz njegove knjige "Zagreb indoors" u Hrvatskoj sad koriste u predizbornoj kampanji.
Ivo Јosipović, predsjednik Republike Hrvatske - Foto: RTRS
Ivo Јosipović, predsjednik Republike HrvatskeFoto: RTRS

"Ne želim da komentarišem ništa od toga. Ta knjiga nije štampana juče", rekao je za Cvetićanin, uz ocjenu da se navodi iz knjige "Zagreb Indoors", koju je napisao po isteku svog  mandata u Zagrebu, sada "koriste u predizbornoj kampanji" koju "ne želi komentarisati, niti u njoj učestvovati".

Zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar prozvao je u sinoć u Saboru hrvatskog predsjednika Ivu Јosipovića zbog tvrdnji bivšeg srpskog ambasadora Radivoja Cvetićanina da mu je Јosipović navodno dostavljao tajne spise, a danas je HDZ-ov zastupnik Gordan Јandroković to ponovio na konferenciji za novinare u Saboru. SDP-ov zastupnik Peđa Grbin sinoć je na optužbe uzvratio da bi HDZ, ako misli da su one osnovane, trebalo da pokrene Јosipovićev opoziv.

Јosipović je  odbacio optužbe pokazavši šta je to "dilao", odnosno tri knjige kojima je autor ili koautor, a koje je uručio srpskom ambasadoru, kao i drugim ambasadorima. Odgovarajući na optužbe, rekao da je materijale koje je uručio tadašnjem srpskom ambasadoru, uručio "i mnogim drugim ambasadorima, naučnicima, profesorima" te da su čak "i iz Haaškog suda tražili tu hrestomatiju" . Uz podsjećanje da riječ hrestomatija grčkog porijekla i znači "korisnu nauku" odnosno "zbirka književnih ili naučnih djela", istakao je da je riječ o tri knjige, dvjema čiji je autor Јosipović - "Odgovornost za ratne zločine pred sudovima u Hrvatskoj" i na engleskom "Responsibility for war crimes, Croatian perspective - selected issues" i trećoj "Stalni međunarodni krivični sud" čiji su, uz Јosipovića, autori Davor Krapac i Petar Novoselac.

Knjigu "Zagreb Indoors", štampanu na 720 stranica i objavljenu u decembru 2012. godine, čine dnevnički zapisi Radivoja Cvetićanina, prvog ambasadora Srbije u Hrvatskoj od 2005. do 2009. godine.