latinica  ћирилица
24/10/2014 |  16:39 | Autor: Agencije

Kurdi uz avijaciju SAD odbranili Kobane

Zaustavljena je operacija Islamske države da zauzme sirijski pogranični grad Kobane. Kurdski branioci će vjerovatno biti u stanju da trajno zadrže njihov udar uz pomoć američkih aviona, saopštili su američki zvaničnici.
Kobane - Foto: TANЈUG
KobaneFoto: TANЈUG

Linije fronta između džihadista Islamske države  i kurdskih branilaca nije se pomjerila više od nedjelju dana, tvrde zvaničnici u Vašingtonu.

 "Mislim da će kurdski branioci biti u stanju da zadrže (udar)", naveo je jedan neimenovani upućeni zvaničnik Centralne komande SAD, prenijela je agencija AFP.

Foto-reporter AFP-a javlja da je bio svjedok da džihadisti Islamske države beže od aviona i bombardovanja njihovih položaja u blizini grada Kobane.

Pošto su čuli zvuk borbenih aviona, džihadisti su bježali niz brdo Tilsehir, zapadno od opkoljenog Kobanea, da se sakriju u rovove koje su najvjerovatnije iskopali kurdski borci, prenosi agencija.

Vazdušni napadi SAD na položaje IS daju rezultate, tvrde iz vojske SAD iznoseći podatke da je do sada ubijeno više od 500 džihadista.

Američki i saveznički avioni izvršili su oko 6.000 letova u vazdušnoj borbi protiv IS i izbacili više od 1.700 bombi, prenosi AFP.

Šef Pentagona Čak Hejgel kaže da je uveren da takva strategija deluje.

Mjeseci za osposobljavanje iračkih snaga

Iz Pentagona ističu da iračke snage mjesecima neće biti sposobne da povedu bilo kakvu održivu kopnenu ofanzivu protiv Islamske države, a za slične napore u Siriji biće potrebno i više vremena.

U Iraku će tajming zavisiti od niza faktora, od kojih su neki izvan kontrole vojske – od iračke politike do meteoroloških uslova, prenosi Rojters uz napomenu da iračke snage moraju biti obučene, naoružane i spremne prije nego što džihadisti ostvare značajniji napredak, kao kada su u junu zauzeli grad Mosul.

Američki vojni zvaničnici istakli su da je prioritet u Iraku zaustavljanje napredovanja IS, ali su priznali da je zapadna iračka pokrajina Anbar na udaru, uprkos vazdušnim napadima pod američkim vođstvom.

Glavne iračke vojne divizije u Anbaru su, prema medicinskim i diplomatskim izvorima, pretprjele velike gubitke, sa najmanje 6.000 vojnika ubijenih tokom juna i dvostruko većim brojem dezertera.

Takođe su napomenuli da su napori radi osposobljavanja sirijskih snaga za borbu protiv džihadista još dugoročniji.

"Da bi se na bojnom polju vidjeli efekti – biće, vjerovatno, potrebno od godinu dana do 18 meseci", istakao je američki vojni zvaničnik.

Oni su podsjetili da je u Siriji planirana misija obuke čiji je prevashodni cilj da se obezbijedi odbrana kako ne bi još gradova palo u ruke IS.

Islamska država upotrebila hemijsko oružje?

U međuvremenu, irački zvaničnici su optužili ekstremiste Islamske države da su tokom prošlomesječnih borbi protiv iračkih snaga bezbjednosti i šiitske milicije sjeverno od Bagdada upotrebili gas hlor, prenio je Asošijeted pres, navodeći da upotreba hlora kao oružja "izaziva dodatnu zabrinutost u previranjima u toj zemlji".

Јedan viši bezbjednosni zvaničnik, lokalni zvaničnici gradova Duluije i Balada, rekli su da je u septembarskim sukobima grupa Islamska država upotrebila bombe sa projektilima ispunjenim hlorom.

Njih trojica, koja su zahtijevala anonimnost, rekli su da je blizu 40 vojnika i pripadnika šiitske milicije bilo izloženo blažem uticaju hlora i pokazalo simptome trovanja hlorom, kao što su teškoće u disanju i kašalj.

AP dodaje da su oni bili smješteni u bolnicu i da su se brzo oporavili.