latinica  ћирилица
24/10/2014 |  11:49 | Autor: Agencije

Prvi put otvorena "barijera" mozga kako bi se liječio rak

Ljekari su prvi put uspjeli da otvore i zatvore zaštitnika mozga – krvno-moždanu barijeru – po svom nahođenju. Ovaj prodor mogao bi da dozvoli lijekovima da stignu do zaraženih dijelova mozga koji su do sada bili nedostupni, piše "New Scientist".
Mozak - Foto: flickr.com
MozakFoto: flickr.com

Ovaj prodor doktora bi eventualno mogao da olakša liječenje stanja kao što su Alchajmerova bolest i rak mozga.

Krvno-moždana barijera je list ćelija koje obavijaju krvne sudove širom mozga. Ona štiti dragocjeno moždano tkivo od toksina u krvotoku, ali je ujedno i velika prepreka kada je liječenje poremećaja mozga u pitanju jer takođe blokira i prolazak lijekova.

Nekoliko timova uspjelo je da otvori ovu barijeru kod životinja kako bi “prošvercovali“ lijekove, a sada su Majkl Keni iz medicinskog startapa „CarThera“ i njegove kolege uspjeli to isto kod ljudi uz pomoć ultrazvučnog implantata u mozgu i injekcije mikromjehurića.

Kada se ultrazvučni talasi susretnu s mjehurićima u krvi, oni dovode do vibracije mjehurića – što potom razdvaja ćelije krvno-moždane barijere.

Keni je zajedno s hirurgom Aleksandreom Karpentijeom iz bolnice “Pitie-Salpetriere“ u Parizu testirao ovaj pristup na pacijentima kod kojih se pojavljuje glioblastoma, najagresivniji tip moždanog tumora.

Osobe s ovim oblikom raka podvrgavaju se hirurškim zahvatima kako bi se uklonili tumori, nakon čega slijedi hemoterapija praćena lijekovima kako bi se ubile preostale ćelije.

Tumori čine da krvno-moždana barijera postane propustljiva, dozvoljavajući maloj količini lijekova da prodre do mozga. Ukoliko bi više lijekova moglo da dođe do svoje destinacije, njihov efekat bi bio veći, tvrdi Keni.

Tim je testirao ideju na četiri pacijenta implantirajući im ultrazvučni transduktor kroz rupu na glavi koja je napravljena tokom operacije uklanjanja tumora.

Keni vjeruje da ova procedura otvara krvno-moždanu barijeru na 6 sati, a pacijenti su u tom roku primali normalnu hemoterapiju.

Tim je od jula ponavljao ovu tehniku jednom mjesečno na svakom od četiri pacijenta, a biće potrebno nekoliko mjeseci prije nego što efekti procedure na tumoru budu poznati.

Pri tom, čini se kao da postoje i dodatne prednosti ove procedure. Modeli na životinjama nagovještavaju da prosto otvaranje barijere, bez dodatnih lijekova, može dovesti do smanjenja plaka kod proteina, a naučnici smatraju da možda sam čin otvaranja barijere otvara prostor imunim ćelijama da napadnu bolest.