latinica  ћирилица
24/10/2014 |  09:11 | Autor: AP

Azija osniva svoju banku

Kina i 20 drugih azijskih zemalja potpisale su danas sporazum o formiranju međunarodne banke za Aziju kojoj se protivi Vašington, jer je vidi kao nepotrebnog rivala postojećim institucijama kao što je Svjetska banka.
Peking (Foto: beijingupdates.com) - Foto: ilustracija
Peking (Foto: beijingupdates.com)Foto: ilustracija

Predstavnici 21 zemlje potpisali su memorandum o razumijevanju u Pekingu o formiranju Azijske infrastrukturne invesiticione banke - Asian Infrastructure Investment Bank.

Nova banka odražava i želju Kine da ohrabri investicije u regionu i nezadovoljstvo američkom, japanskom i evropskom finansijskom dominacijom u vidu Svjetske banke, MMF i Azijske razvojne banke.

Nova banka finansiraće gradnju puteva, željeznica, elektrana i telekomunikacijskih mreža u Aziji.

U ovom projektu učestvuju Indija zajedno sa Singapurom, Vijetnamom, Filipinima i Mongolijom, ali ne i američki saveznici kao što su Јapan, Јužna Koreja i Australija.

Kineski predsjednik Si Đinping predložio je formiranje banke prije godinu dana na skupu azijsko-pacifičkih zemalja, a Kina je saopštila da će obezbijediti većinu, ako ne i cjelokupan početni kapital od 50 milijardi dolara.

Nadgledajući ceremoniju potpisivanja kineski ministar finansija Lou DŽivei rekao je da ovo predstavlja novu fazu u pripremama za formalno uspostavljanje banke, koje će uslijediti kasnije, iako nije određen tačan datum.

On je buduću banku opisao kao multinacionalnu finansijsku instituciju koja će da bude poštena, pravedna, otvorena i s dobrom strukturom upravljanja.

SAD su zabrinute da bi nova banka mogla da umanji međunarodne standarde pozajmljivanja i da će raditi "protiv" postojećih multinacionalnih institucija koje pozajmljuju novac nudeći lošije garancije za zajmove.

Drugi potpisnici koji su se priključili novoj banci su Bangladeš, Bruneji, Kambodža, Kazahstan, Kuvajt, Laos, Malezija, Mjanmar, Nepal, Oman, Pakistan, Katar, Šri Lanka, Tajland i Uzbekistan.