latinica  ћирилица
23/10/2014 |  14:51 | Autor: RTRS

DŽakula: Afera u Tušu dobiće epilog

Uprava za indirektno oporezivanje uputila je Tužilaštvu BiH pismeni dopis za odobrenje naredbe o izuzimanju kompletne dokumentacije za firme TUŠ d.o.o i TUŠ Trejd, potvrdio je za Radio RS direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Miro DŽakula.

On je rekao da će Uprava tražiti i 700 hiljada maraka na ime nezakonitog traženja povrata PDV-a i da će do kraja sprovesti istragu o ovom slučaju.

 Ova preduzeća duguju dobavljačima oko 20 miliona maraka, što će takođe biti predmet istrage nadležnih organa.

Slovenačka kompanija TUŠ prije dva dana objavila je da zatvara sve objekte u BiH zbog loše kupovne moći stanovništva i posljedica poplava.

Pravi razlozi su drugačije prirode, a pozadina finansijske afere dobiće uskoro epilog, najavio je DŽakula. I nedavni slučaj uvoza medicinskog otpada iz Hrvatske koji je završio u Derventi potvrdio je da UIO BiH dobro radi svoj posao, rekao je DŽakula, koji je naglasio da je danas u Hrvatsku vraćen treći kamion medicinskog otpada.

Sa današnjim danom, Uprava je inkasirala 5 milijardi 23 miliona maraka, što predstavlja rekord u desetogodišnjem radu ove institucije.

DŽakula je međutim upozorio da bi, ukoliko se ne pokrene privreda, iduća godina u fiskalnom pogledu mogla biti kritična i dovesti u pitanje mnoge budžetske pozicije na svim nivoima.

Razgovor sa direktorom UIO možete u cijelosti poslušati u emisiji Otvoreno rečeno, koju uređuje i vodi Radovan Marčeta. Emisija je na programu poslije vijesti u 17 časova.