latinica  ћирилица
23/10/2014 |  14:48 | Autor: Glas Srpske

Zaustavljen pad proizvodnje u Srpskoj

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj povećana je u septembru za 10,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je doprinijelo zaustavljanju pada proizvodnje na kraju trećeg kvartala 2014. godine.
Elektro-prenos - Foto: ilustracija
Elektro-prenosFoto: ilustracija

Industrijska proizvodnja je u prvih devet mjeseci stagnirala u odnosu na isti prošlogodišnji period, odnosno nije ostvarila ni rast niti pad, podaci su Zavoda za statistiku.

U prvih devet mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, najveći pad ostvaren je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom - 11,9 odsto. Smanjenje aktivnosti od 3,2 odsto zabilježeno je u oblasti vađenja ruda i kamena, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 4,6 odsto.

Do zaustavljanja pada industrijske proizvodnje, koji je bilježen nakon majskih poplava, došlo je zahvaljujući dobrim rezultatima u prošlom mjesecu kada je ostvarena dvocifrena stopa rasta. Tome je najviše doprinijelo povećanje proizvodnje struje u odnosu na septembar 2013. od čak 31 odsto. U istom periodu prerađivačka industrija je porasla za 7,5 odsto, a u oblasti vađenja ruda i kamena učinak je bio veći za 0,9 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS, Mihajlo Vidić očekuje da će na kraju ove godine industrijska proizvodnja u RS zabilježiti rast.

- Najteži dio godine je prošao i pod pretpostavkom da više ne bude ekstremnih udara, mislim da do kraja godine možemo imati rast industrijske proizvodnje - rekao je Vidić.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni, u prvih devet mjeseci došlo je do rasta i izvoza i uvoza. Izvoz je u odnosu na isti prošlogodišnji period povećan za 4,9 odsto, a uvoz za devet odsto. Obim robne razmjene RS sa inostranstvom dostigao je 5,598 milijardi KM. Vrijednost izvoza iznosila je 2,018 milijardi, a uvoza 3,579 milijardi KM. Spoljnotrgovinski deficit je iznosio 1,56 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,4 odsto. Najveća tržišta za robu iz Srpske bila su Italija, Srbija i Hrvatska, a najviše je robe uvezeno iz Rusije, Srbije i Kine.