latinica  ћирилица
23/10/2014 |  13:43 | Autor: Agencije

Mađarska želi da ubrza Јužni tok

Mađarska namjerava da mijenja zakone kako bi omogućila ubrzanje projekta Јužni tok, koji podržavaju ruski Gasprom i austrijski OMV, tvrdi bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat.

Mađarska će, u cilju ubrzanja projekta, izmjenom zakona zaobići usaglašavanje sa Evropskom unijom. Predsjedavajući privrednog odbora u mađarskom parlamentu, Antal Rogan, predložio je izmjenu zakona kojom bi se omogućo početak radova na gasovodu u Mađarskoj.

List podsjeća da Mađarska na taj način ide kursom konfrontacije sa EU, pošto je Evropska komisija blokirala Јužni tok, jer navodno krši pravila Unije.

Prema izmjeni zakona, sva preduzeća u Mađarskoj mogu da učestvuju u izgradnji gasovoda bez da prethodno dobiju sertifikat od operatera sistema za transmisiju. Prema pravilima EU, međutim, samo TSO ima pravo da rukovodi izgradnjom i upravlja gasovodom, koji treba prethodno da dobije međunarodno odobrenje. Novim zakonom predviđeno je da mađarska energetska institucija treba da prihvati izgradnju takvih projekata.

Austrijska naftna kompanija OMV je u junu sa Rusima dogovorila izgradnju dionice Јužnog toka kroz Austriju. Јedan krak gasovoda ići će preko Bugarske, Srbije i Mađarske i završiće se u čvorištu Baumgarten u Austriji.

Sankcije protiv Rusije odložile su izgradnju i pojedine strane banke su privremeno stavile "na led" planove o finansiranju.